Tegenstanders van Zwarte Piet willen demonstreren tijdens de landelijke intocht van Sinterklaas, op 14 november in Meppel. 

De actiegroep Kick Out Zwarte Piet (KOZP) roept mensen op naar de Drentse stad te komen om ''samen een statement te maken voor een sinterklaasfeest dat niet kwetst''.

De gemeente Meppel heeft een aanvraag voor de demonstratie vorige week goedgekeurd, bevestigt een woordvoerder aan NU.nl.

De betogers eisen een ''zichtbare verandering van de racistische figuur Zwarte Piet''. 

KOZP wil vreedzaam demonstreren, liet ze maandag weten. Ze hebben hiervoor een plek langs de route op het oog. ''Voor het Kollektief, naast de Prinsengracht in het centrum van Meppel.''

Tegenstanders van het donkerkleurige hulpje van de goedheiligman voerden vorig jaar ook actie bij de landelijke intocht in Gouda. Hierbij werden negentig mensen, zowel voor- als tegenstanders van Zwarte Piet, aangehouden.

Veiligheid

KOZP is in gesprek met de gemeente en politie om "de veiligheid van alle ouders, kinderen en volwassenen die opkomen voor een racisme-vrij sinterklaasfeest te garanderen." 

"Het is aan de gemeente om ervoor te zorgen dat de politie en tegen-demonstranten de rechten van deze mensen niet schenden zoals in 2014 in Gouda en in 2011 in Dordrecht gebeurde", aldus de actiegroep. 

De geschiedenis van Sinterklaas en Zwarte Piet
De geschiedenis van Sinterklaas en Zwarte Piet

Animatie: in60seconds.nl