In het grote Haagse jihadproces is tegen Azzedine C. een celstraf van zeven jaar geëist. Tegen de andere twee hoofdverdachten, Rudolph H. en Oussama C., is respectievelijk zes en vijf jaar geëist. 

Dat heeft het Openbaar Ministerie (OM) gezegd tijdens de rechtszaak in de 'bunker', de zwaarbewaakte rechtbank in Amsterdam. 

In de zogenaamde Context-zaak staan in totaal negen verdachten voor de rechter. Het OM acht bewezen dat ze allemaal lid zijn van een criminele organisatie met als doel het ronselen van mensen voor de strijd in Syrië.

Het OM verdenkt hen ervan te handelen vanuit het gedachtengoed zoals dat van terreurorganisaties IS en al-Qaeda. "Ze ondersteunen de toepassing van dat soort geweld door ideologische ondersteuning", zei de aanklager maandag.

De verdachten maken zich ook schuldig aan opruiing tot deelname aan de gewapende strijd. Alleen voor de aanklacht ronselen wordt voor bijna alle verdachten, waaronder Azzedine C., vrijspraak gevraagd. Alleen Oussama C. wordt hier schuldig aan bevonden. 

Video: Reactie persofficier

Aanjager

Volgens justitie was Azzedine C. de aanjager en leider van de groep. Ook stelt het OM dat Rudolph H. de 'mediaman' is geweest van het gezelschap. 

Hij was onder meer verantwoordelijk voor de volgens het OM opruiende website De Ware Religie. Oussama C. wordt door het OM gezien als de ideoloog van de groep. Hij hield onder meer lezingen.

Andere forse eisen waren er voor de Syriëgangers Anis Z. (vijf jaar) en Hatim R. (zes jaar).

Zeer hoog

Advocaat André Seebregts vindt de eisen in het Haagse jihadproces ''zeer, zeer hoog'' en hij maakt zich er zorgen over. ''Het baart zorgen dat het OM enorme nadruk legt op het gedachtegoed van deze jongens. Het OM zegt keer op keer: ''gedachten zijn niet strafbaar'', maar vervolgens wordt wel alles daarop gebaseerd.''

Seebregts is advocaat van Azzedine C..

De eisen van het OM kunnen wat betreft de advocaat niet gebaseerd zijn op het dossier dat over zijn cliënt is samengesteld. ''Deze zaak draait om de vrijheid van meningsuiting en hoe ver die nou precies reikt en of deze jongens nou net iets te ver zijn gegaan. Bij dat soort discussies passen niet dit soort eisen.''

Video: Reactie advocaat Azzedine C.

Vervallen

Tijdens de zitting zijn Rudolph H. en Oussama C., na meer dan een jaar in voorarrest te hebben gezeten, in vrijheid gesteld. Hun rol binnen de groep zou minder groot zijn dan volgens het OM het geval is. 

Verder heeft de rechtbank de zaak van Soufiane Z. laten vervallen, omdat het zeer onwaarschijnlijk is dat hij nog leeft. Hij was de tiende verdachte in het proces. Het OM wil nog wel doorgaan met vervolging en is in beroep gegaan tegen deze beslissing.

Er is zeven weken uitgetrokken voor de rechtszaak, die in september van start was gegaan. De uitspraak is op 3 december.