De Russen creëren mist met hun aanhoudende kritiek op het dinsdag gepresenteerde onderzoek over rampvlucht MH17. Ze hebben nu geen zin te praten over dit onderzoek.

Dat stelde minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) vrijdag. Hij heeft geprobeerd contact op te nemen met zijn Russische ambtgenoot Sergej Lavrov. Maar die houdt de boot af, aldus Koenders.

''Ik heb de indruk dat de Russen op dit moment niet zo heel erg geïnteresseerd daarin zijn en heb meer de indruk dat ze mist moeten optrekken.''

Koenders roept de Russen op te stoppen met het bekritiseren van het onderzoek, ''dat door de hele wereld wordt gezien als het gezaghebbende onderzoek''.

Koenders ziet de Russische houding niet als een soort erkenning van schuld, ''maar het is niet bevorderlijk voor het proces.'' Hij wijst op de noodzaak om de volgende stap te zetten: de vervolging van de daders.

Joustra

Tjibbe Joustra voorzitter van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) liet eerder vrijdag al weten het gevoel te hebben dat Rusland het rapport over de ramp met vlucht MH17 bewust onderuit probeert te halen.

"Telkens komen de Russen met andere verhalen en andere sprekers. Ik heb de indruk dat ze het rapport proberen onderuit te halen en het maakt niet zoveel uit met welk argument", aldus Joustra tegen De Volkskrant. De OVV presenteerde het rapport dinsdag.

Koenders: Russen ontwijken overleg over MH17
Koenders: Russen ontwijken overleg over MH17