De politie heeft in Amstelveen een 61-jarige man aangehouden op verdenking van oorlogsmisdaden in Ethiopië.

Dat meldt het Openbaar Ministerie (OM) vrijdag.

De man zou zich eind jaren zeventig als onderdeel van het toenmalige Derg-regime schuldig hebben gemaakt aan opsluiting en marteling van en moord op (veronderstelde) tegenstanders van het toenmalige regime.

Op bevel van de verdachte zouden in 1978 tientallen gevangenen zijn vermoord, waarna hun lichamen werden gedumpt in een massagraf.

De man is bij verstek in Ethiopië veroordeeld tot de doodstraf vanwege moord. De man is al langere tijd woonachtig in Nederland en heeft ook een Nederlands paspoort. 

Bij huiszoeking zijn twee diplomatieke paspoorten aangetroffen. Ook beschikte de man over militaire en andere identiteitsbewijzen.

Voorlopige hechtenis

De man werd al op 29 september aangehouden, maar zijn arrestatie is nu pas naar buiten gebracht. De rechtbank in Den Haag heeft zijn voorlopige hechtenis donderdag met 90 dagen verlengd.

Het Derg-regime regeerde in Ethiopië in de periode na de afzetting van keizer Haile Selassie in 1974, tot 1987. Onder het bewind van kolonel Mengistu vielen duizenden doden. Tegenstanders van het bewind werden gevangen gezet, gemarteld en vermoord.