Voorzitter Tjibbe Joustra van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) denkt dat Rusland bewust probeert het rapport over de ramp met vlucht MH17 onderuit te halen.

Hij zegt dat vrijdag in De Volkskrant.

"Telkens komen de Russen met andere verhalen en andere sprekers. Ik heb de indruk dat ze het rapport proberen onderuit te halen en het maakt niet zoveel uit met welk argument." De OVV presenteerde het rapport dinsdag.

Volgens Joustra is MH17 neergehaald met een Buk-raket die is afgevuurd vanuit een gebied waar pro-Russische rebellen de dienst uitmaakten. "Ik kan er geen touw aan vastknopen, als ik heel eerlijk ben. Ze zijn deze week geloof ik al twee of drie keer gewisseld van standpunt of het nou wel of niet een Buk was. Dan zie ik die meneer weer, dan weer een ander. En iedereen beweert iets anders", gaat Joustra verder.

Waarom Rusland dat zou doen, weet Joustra niet: "Het enige dat ik kan bedenken is dat ze problemen zien rijzen voor het vervolgonderzoek." Tijdens dat onderzoek moet meer duidelijk worden over de daders.

"Hoe kwam die Buk-afvuurinstallatie daar, waar kwam die precies vandaan? Wie hebben daartoe opdracht gegeven? Ik verwacht dat het mogelijk is dat helder te maken", zegt Joustra. Of er ooit iemand voor de ramp berecht zal worden, betwijfelt Joustra: "Dat lijkt me ingewikkeld worden. Verschillende landen staan niet te trappelen om überhaupt mensen uit te leveren."

In 60 seconden: De MH17-ramp

In 60 seconden: De MH17-ramp
In 60 seconden: De MH17-ramp

Animatie door: in60seconds.nl