De Zes van Breda zijn woensdag door het gerechtshof in Den Haag opnieuw veroordeeld voor de roofmoord op 'oma Mok' in Breda in 1993. 

Het betekent geen eerherstel voor de drie mannen en drie vrouwen, die zeggen onschuldig te zijn en forse gevangenisstraffen hebben uitgezeten. De rechters sluiten zich aan bij de eerder opgelegde straffen.

Advocaten Geert-Jan Knoops en Joost Loevend hebben na de uitspraak laten weten dat de mannen in cassatie gaan tegen hun veroordeling.

Knoops is ''verbaasd'' door de uitspraak, die hij onbegrijpelijk noemt. Hij wijst erop dat justitie zelf eerder twijfels uitte over de zaak. Ontlastende verklaringen waren niet in het dossier opgenomen. De Hoge Raad besliste eerder al dat de zaak opnieuw moest.

Hoger beroep

De drie mannen, Abdeslam T., Anil B. en Achmed L. (in hoger beroep tien jaar cel) en drie vrouwen (tot twee jaar cel wegens medeplichtigheid) werden in de jaren negentig al veroordeeld.

De vrouwen legden bekennende verklaringen af, die cruciaal waren, maar waar ze later op terugkwamen. ''Een lulverhaal'', zoals een van hen zei. Ze zouden onder druk hebben bekend. De mannen hebben altijd gezegd onschuldig te zijn.

Video: Zes van Breda gaan in hoger beroep

Zes van Breda gaan in hoger beroep
Zes van Breda gaan in hoger beroep

Voldoende betrouwbaar

Het gerechtshof vindt de toen door de vrouwen afgelegde verklaringen echter voldoende betrouwbaar. Ze hebben niet goed duidelijk kunnen maken waarom ze vals zouden hebben verklaard , aldus de rechters woensdag. Ook vroegen de rechters zich af waarom ze er niet eerder over waren begonnen.

Advocaat Knoops noemt het ''verbazingwekkend'' dat de rechters hebben volgehouden dat de bekennende verklaringen die door de vrouwen destijds zijn afgelegd niet vals waren. De vrouwen zeggen dat ze onder druk bekentenissen hebben afgelegd.

''Het verhaal klopt gewoon niet´´, zegt de advocaat. ''Dat ze pas laat zijn teruggekomen op hun verklaringen, betekent niet dat de oude verklaringen klopten'', aldus Knoops. Voor de rechters was het een van de overwegingen om niet te twijfelen aan het waarheidsgehalte.

Roofmoord

De roofmoord op de 56-jarige Tim Mui Cheung, beter bekend als 'oma Mok', werd gepleegd in juli 1993. De vrouw werd gedood in de keuken van Chinees restaurant Peacock in Breda, waar haar zoon de eigenaar van was. De gokkast bleek leeggehaald.

In 2012 gaf de Hoge Raad het gerechtshof in Den Haag opdracht de zaak opnieuw te behandelen. Gebleken was dat ontlastend bewijs niet in het dossier was opgenomen.

Getuigen

Twee getuigen die ten tijde van de moord in een bushokje tegenover het restaurant hadden gezeten, hadden niets verdachts gezien. Maar volgens de rechters zijn de verklaringen niet sterk genoeg om nu anders over de zaak te denken.

Het Openbaar Ministerie had geëist dat de mannen en vrouwen opnieuw zouden worden veroordeeld, tot dezelfde straffen.

''Wat het OM betreft is met deze uitkomst recht gedaan in deze zaak. Het laat ook zien dat een vrijspraak niet de enige uitkomst is als er sprake is van een novum (nieuw feit) en een daarmee volgende herzieningsprocedure''.