Het wegpompen van de olie uit het gezonken vrachtschip Flinterstar dat dinsdagmorgen was gestaakt wegens slecht weer, wordt op zijn vroegst donderdag hervat.

Dit heeft de woordvoerster van de Belgische staatssecretaris voor de Noordzee, Bart Tommelein, dinsdagavond laten weten. Harde wind en hoge golven maken verder werken voorlopig onmogelijk.

Op basis van de rapporten die voor de Belgische overheid zijn opgemaakt, is er weinig kans dat er meer olie aan land spoelt. Het oliespoor is momenteel beperkt.

De natuur doet bovendien een deel van het werk: door de woelige zee lost de olie sneller op. De afgelopen dagen zijn de olievlekken nooit verder dan twintig kilometer van het schip gedreven voor ze volledig waren afgebroken.

De kans blijft wel bestaan dat de komende weken resten aanspoelen van de zwaardere stookolie die onder het wateroppervlak is gezakt, aldus de staatssecretaris.

Aanvaring

De Flinterstar zonk vorige week dinsdag na een aanvaring met een gastanker voor de kust van Zeebrugge. Vorige week spoelde olie aan op Zeeuwse stranden.

België houdt de buurlanden op de hoogte over de situatie rond het gezonken schip. In Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en Nederland is momenteel weinig risico dat opnieuw olie aan land komt, aldus de staatssecretaris.