De zakelijke banden van emeritus hoogleraar Chris Meijer in het bevolkingsonderzoek naar baarmoederhalskanker hebben een belangenconflict opgeleverd.

Dat concludeert de Innovation Exchange Office (IXA) in een onderzoek, uitgevoerd in opdracht van VUmc.

Meijer heeft een belang in het bedrijf Diassay bv, de voormalig leverancier van de landelijke HPV-test. Hierdoor raakte de hoogleraar eerder in opspraak.

Meijer zou de drijvende kracht zijn achter dit vernieuwde bevolkingsonderzoek maar hij meldde niet dat hij ook zakelijke belangen had bij het onderzoek. ''VUmc wil dat Meijer afstand doet van deze deelname'', aldus het academisch ziekenhuis dinsdag.

Onderzoek

Inmiddels is voor de HPV-test een andere leverancier gekozen. Het VUmc waar Meijer werkt als hoogleraar en klinisch psycholoog, kondigde eerder onderzoek aan naar de kwestie. Volgens IXA vormen andere nevenwerkzaamheden van Meijer geen belangenconflict met zijn werkzaamheden voor VUmc.

Behalve het onderzoek van IXA, loopt er ook nog een onderzoek van een onafhankelijke commissie wetenschappelijke integriteit naar de juistheid van belangenmeldingen van Meijer.

Hier draait het om zijn wetenschappelijke publicaties. Naar verwachting komen de uitkomsten hiervan aan het eind van dit jaar.