Bij de landelijke intocht van Sinterklaas in Meppel en bij de intocht van de goedheiligman in Amsterdam, Den Haag, Utrecht en Maastricht zullen dit jaar voor een aanzienlijk deel 'schoorsteenpieten' meelopen. 

Dat zijn pieten die eruitzien alsof ze net door de schoorsteen zijn gekomen. Ze hebben roetvegen op het gezicht, waarbij de ogen, oren en neusgaten niet zwart zijn.

Dat hebben de sinterklaascomités in de vijf steden met elkaar afgesproken, na overleg met de actiegroep Nederland Wordt Beter en het Overlegorgaan Caribisch Nederland.

Het aantal schoorsteenpieten zal de komende jaren geleidelijk aan toenemen in die steden, terwijl het aantal gewone zwarte pieten afneemt. Daarbij is een taboe op gouden oorbellen en worden kroeshaar en rode lippen afgebouwd.

Onduidelijkheid

''Hiermee willen we een einde maken aan de onduidelijkheid over de toekomst van het uiterlijk van Zwarte Piet'', zeggen de intochtorganisatoren.

''Met deze aanpassing blijven de traditie en het aloude sinterklaasverhaal overeind en wordt de uitvoering van piet in lijn gebracht met wat al jaren aan kinderen wordt verteld: hij komt door de schoorsteen.''

Bij de intocht in Amsterdam liepen vorig jaar voor het eerst pieten mee met slechts enkele roetvegen op het gezicht, naast de gewone zwarte pieten. De roetpieten maakten toen ongeveer een kwart uit van het totaal. Dit jaar zal meer dan de helft van de zeshonderd pieten in de hoofdstad uit schoorsteenpieten bestaan. Ook de andere steden streven ernaar dat de helft uit deze pieten zal bestaan.

Video: De geschiedenis van Sinterklaas en Zwarte Piet in 60 seconden

Discussie

''We horen vaak dat mensen de discussie zat zijn'', zegt Peter Boelhouwer, voorzitter van de intocht in Den Haag. ''Ook naar die geluiden willen we luisteren. We hopen dat we met deze kleine aanpassing een flinke stap zetten om het feest weer terug te geven aan de kinderen.'' De vijf organisatoren hopen dat andere steden hun voorbeeld zullen volgen en helpen ook scholen.

Gouda introduceerde bij de landelijke intocht vorig jaar, naast de zwarte pieten, goudgele kaas- en stroopwafelpieten. In het Sinterklaasjournaal maakten witte pieten en clownspieten hun debuut.