Ongeveer zeventig vluchtelingen hebben dinsdagmiddag in Nijmegen gedemonstreerd tegen de in hun ogen slechte leefomstandigheden in tentenkamp Heumensoord. 

De groep mannen, vrouwen en kinderen liep door de aangrenzende woonwijk Brakkenstein naar een restaurant op de campus van de Radboud Universiteit. Na een poosje heeft de politie ze daar weggestuurd.

Volgens de asielzoekers is het te koud in de paviljoententen, nu de temperatuur 's nachts rond het vriespunt ligt. Ook klagen ze over de hygiënische omstandigheden en de maaltijden in de noodopvang.

Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers COA, dat Heumensoord beheert, gaat met de ontevreden groep praten zei een woordvoerder dinsdag.

Onvrede

Op Heumensoord bouwt het COA een noodopvang voor 3000 mensen. Toen de eerste bewoners tien dagen geleden arriveerden, liepen al meteen zo'n dertig asielzoekers weg uit onvrede over het kamp. Deze groep keerde in de dagen daarna terug.

Volgens het COA was het dinsdag opnieuw onrustig, omdat de bewoners te horen hadden gekregen dat sommigen maanden zullen moeten wachten op doorstroming naar een ander adres.

Basisnoodopvang

Het COA benadrukt dat Heumensoord een basisnoodopvang is met een bed, een douchegelegenheid en drie maaltijden per dag voor iedereen. De bewoners krijgen geen buskaarten of leefgeld.

Er zijn honderden aanbiedingen gedaan om iets voor de tijdelijke bewoners te organiseren, maar daarover zijn nog geen besluiten genomen.

Burgemeester Hubert Bruls van Nijmegen heeft geen signalen dat de voorzieningen op Heumensoord beneden niveau zijn, liet zijn woordvoerster weten. Hij wijst erop dat het tentenkamp een humane maar sobere noodvoorziening is.

Volgens Bruls toont de demonstratie aan dat het belangrijk is dat de doorstroom van vluchtelingen in Nederland op orde komt.