Ongeveer zeshonderd asielzoekers worden opgevangen in het oude ministerie van Sociale Zaken in Den Haag. Zij kunnen er tot de jaarwisseling blijven.

Dat heeft de gemeente Den Haag dinsdag bekendgemaakt.

Na de jaarwisseling moeten de asielzoekers plaatsmaken voor mensen die al een verblijfsvergunning hebben en dus in Nederland mogen blijven, maar nog op zoek zijn naar een plek om zich te vestigen.

Het gebouw naast station Laan van NOI staat sinds kort leeg. Het ministerie is verhuisd.

Andere locaties

Ook op andere locaties in Den Haag komt plek voor mensen met een verblijfsvergunning. ''Er zijn mensen die geen statushouders in hun omgeving willen. Aan die wens kunnen en willen we niet tegemoetkomen," zo laat de gemeente weten. "De noodzaak tot opvang beschouwt het college als een gegeven, aan ons allemaal de opdracht die taak zo goed mogelijk te vervullen''.

Tussen nu en eind 2016 moet Den Haag een plek vinden voor 2.390 statushouders. De gemeente schat dat enkele tientallen miljoenen euro's kost en wil daarom extra geld van het Rijk.

In heel Nederland zoeken meer dan tienduizend statushouders een nieuw huis. In afwachting daarvan wonen ze nog in asielzoekerscentra. Als de statushouders de azc's verlaten, komt er plek voor de nieuwe vluchtelingen die Nederland de laatste maanden binnenkomen.