De Nederlandse oorlogsmisdadiger Siert Bruins is vorige maand op 94-jarige leeftijd overleden. Hij is in besloten kring begraven.

Dat heeft zijn advocaat Klaus-Peter Kniffka dinsdagochtend bevestigd na berichtgeving van het Dagblad van het Noorden dinsdag. Bruins is al op 28 september overleden.

"Hij is van ouderdom overleden", zegt zijn advocaat Klaus-Peter Kniffka in de krant. Bij Bruins' uitvaart waren volgens hem weinig mensen. Over zijn persoonlijke contact met Bruins wil hij niet veel kwijt: "Ik was zijn advocaat dus ik heb hem zo goed mogelijk vertegenwoordigd."

Levenslang

Bruins was de laatste Nederlandse oorlogsmisdadiger die op vrije voeten was. In 2014 ontsnapte hij nog aan een levenslange gevangenisstraf. 

Hij werd toen in de laatste jaren van zijn leven vervolgd voor de dood van verzetsman Aldert Klaas Dijkema. Het bewijs dat was aangeleverd door het Openbaar Ministerie was niet genoeg voor een veroordeling voor moord. 

Video: Siert Bruins overleden

Oorlogsmisdadiger Siert Bruins (94) overleden
Oorlogsmisdadiger Siert Bruins (94) overleden

Beest

Bruins werd in 1921 geboren in de gemeente Vlagtwedde. In de Tweede Wereldoorlog deel uit van de gevreesde Duitse Sicherheitsdienst. Met zijn handlangers oefende hij een flinke terreur uit in Delfzijl en omgeving. Hij werd 'het beest van Appingedam' genoemd. 

De laatste dagen van de oorlog slaagde hij erin om te vluchten naar Duitsland en kon hij op die manier een levenslange celstraf ontwijken die hem in 1949 was opgelegd. Pas in 1980 ging Bruins in Duitsland vijf jaar de cel in voor de moord op twee joodse broers in Groningen.