De gemeenteraad in Purmerend heeft maandagavond met een meerderheid gestemd tegen de komst van een permanent asielzoekerscentrum voor zo'n zevenhonderd personen.

Dat meldt RTVNH.

Wel zal er onderzoek gedaan worden naar kleinschalige opvang in de gemeente voor dertig tot tweehonderd mensen. De permanente opvanglocatie was aangevraagd door het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). De raad stemde echter tegen dit voorstel. 

"Ik voorspel dat het laatste woord hierover nog niet gezegd is", zei burgemeester Don Bijl tijdens het sluiten van de vergadering.

Ondanks de besloten vergadering kwamen veel mensen naar het stadhuis om hun mening te laten horen. Ongeveer vijftig mensen stonden buiten te protesteren, meldt de NOS.

Geprek

De burgemeester ging voorafgaand aan de vergadering met de burgers in gesprek. Drie weken geleden liep een eerdere vergadering over de opvang van vluchtelingen uit de hand.

Boze inwoners van Purmerend lieten toen luidkeels weten het niet eens te zijn met de komst van vluchtelingen. De burgemeester besloot de vergadering daarop stil te leggen. 

De burgers van Purmerend zijn maandag niet welkom bij de raadsvergadering waarin een besluit genomen wordt over de opvang van vluchtelingen. Alleen een groep van insprekers waar vorige week mee is gesproken mag de raadsvergadering bijwonen. 

Verstoring

De burgemeester zei voorafgaand aan de vergadering dat hij een nieuwe verstoring van het democratische proces niet zal accepteren. "Dat laat ik niet nog een keer gebeuren", sprak de burgemeester. "De pers is hier aanwezig, iedereen kan de vergadering volgen", zo luidde de conclusie van de burgemeester. 

De vergadering is zonder problemen van start gegaan. Bij het gemeentehuis is wel veel politie op de been om de rust te bewaren.