Het Openbaar Ministerie (OM) gaat de anti-islamtoespraak van Raffie Chohan van Pegida onderzoeken. Chohan hield die toespraak afgelopen zondag tijdens de betoging van Pegida in Utrecht.

Dat meldt een woordvoerder van het OM tegen NU.nl.

Chohan had het in haar toespraak over "massieve inteelt in de islamitische cultuur die de intelligentie van moslims aantast". 

Honderden mensen hadden zich zondagmiddag verzameld op het Vredenburg in Utrecht voor een betoging van Pegida, een uit Duitsland afkomstige anti-islamitische beweging.

Leden van Pegida zijn tegen de komst van vluchtelingen. Betogers willen dat onder meer moskeeën en islamitische scholen dichtgaan en willen minder opvang voor vluchtelingen. 

Aanhoudingen

Bij de betoging zijn tien mensen aangehouden. Volgens de woordvoerder waren dat allen relschoppers. Negen van hen zijn maandag weer vrijgelaten. 

Zes personen hebben een dagvaarding gekregen. "Zij worden verdacht van diverse feiten zoals belediging, verstoring van de betoging, verzet bij de aanhouding, het niet voldoen aan een vordering van de politie, vernieling van een fiets en geweld tegen een paard", aldus het OM.

Daarnaast zijn twee zaken geseponeerd wegens gebrek aan bewijs en wordt naar twee verdachten nog onderzoek gedaan. Een van hen zit nog in gevangenschap. Het OM is nog op zoek naar meerdere personen die zich tijdens de demonstratie zouden hebben misdragen.