Honderden mensen hadden zich zondagmiddag verzameld op het Vredenburg in Utrecht voor een betoging van Pegida, een uit Duitsland afkomstige anti-islamitische beweging.

De politie was massaal aanwezig bij zowel de Pegida-betoging als bij een tegendemonstratie van de Internationale Socialisten elders in de stad. De betoging is na aanvang vrijwel onmiddellijk ontaard in opstootjes. In totaal zijn tien mensen opgepakt.

De betoging van Pegida loopt tegen half vier op zijn einde. Aan de randen van het Vredenburg, worden tegendemonstranten zondagmiddag rond kwart voor vier door de politie uiteengedreven. 

Tegendemonstranten kwamen langslopen toen de eerste toespraak was begonnen op het Vredenburg. Dat resulteerde meteen in duw- en trekwerk waarop de massaal aanwezige politie in actie moest komen. Politie te paard dreef de onruststokers uit elkaar en mensen stoven alle kanten op.

De politie begon de tegendemonstranten van het plein te verdrijven, zodat de twee groepen niet te dicht bij elkaar konden komen. De toegang tot het Vredenburg werd afgesloten.

Charges

De rellen verplaatsten zich naar de Drieharingstraat, een smalle zijstraat van het Vredenburg. De politie greep stevig in en voerde enkele charges uit. Naar verluidt waren er ook aanhangers van de harde kern van FC Utrecht aanwezig.

Horecagelegenheden haalden onmiddellijk de terrasstoelen naar binnen toen het daar escaleerden. Bij een restaurant ging het brandalarm af toen er een rookbom naar binnen werd gegooid.

De demonstratie van de Internationale Socialisten op het Janskerkhof verliep rustig. 

Video: Honderden mensen bij Pegida-protest

Politie grijpt in bij tegendemo Utrecht
Politie grijpt in bij tegendemo Utrecht

Lutz Bachmann

Aan het begin van de demonstratie kon Lutz Bachmann, de omstreden oprichter van Pegida in het Duitse Dresden, het woord nemen. Hij wees de menigte op de gevaren van de islam en de toevloed van vluchtelingen naar Europa. Het kost een hele hoop geld en de asielzoekers zijn economische vluchtelingen, zei hij.

Aan de rand van de betoging vinden ondertussen verhitte discussies plaats tussen voor- en tegenstanders van Pegida. Ondanks de moeite die de gemeente heeft gedaan om de betogingen uit elkaar te houden is een grote stoet Pegida-tegenstanders de bijeenkomst dicht genaderd. Mensen dragen spandoeken met leuzen daarop "Pegida Lafaards" en "Pegida Fascisten".

De demonstratie van Pegida is gericht tegen de komst van vluchtelingen. Betogers willen dat onder meer moskeeën en islamitische scholen dichtgaan.

Aanhangers van de uit Duitsland afkomstige protestbeweging kwamen om 14.00 uur samen op het Vredenburg. Officieel is geen toestemming gegeven een mars. Burgemeester Jan van Zanen van Utrecht verbood dat afgelopen week, omdat hij het gevaar op confrontaties met tegendemonstranten te groot vond.

Tegendemonstraties

Alleen de Internationale Socialisten hebben toestemming om actie te voeren op Janskerkhof vanaf 13.00 uur. Twee andere demonstraties zijn officieel niet toegestaan, maar betogers kwamen toch opdagen.

Zo wil 'Block Pegida' het protest van Pegida verstoren door middel van diverse blokkades. Ook de beweging 'Laat ze niet lopen' verzamelde om 14.00 uur op de Neude met leuzen als "Overstem, blokkeer en stop de racisten van Pegida!" en "Laat Ze Niet Lopen!"

Video: Honderden mensen verzamelen zich in Utrecht voor Pegida-protest

Demonstranten raken slaags met elkaar
Demonstranten raken slaags met elkaar

Beeld door: Alptekin

Heeft u foto's bij dit nieuws? Plaats ze op NUfoto. Video's kunt u sturen naar video@nu.nl.