Premier Rutte heeft de bestorming van de vluchtelingenopvang in Woerden van vrijdagavond veroordeeld. In een reactie noemde Rutte de bestorming van de sporthal "ontoelaatbaar". 

Zo'n twintig mensen met bivakmutsen bestormden het sportcentrum Snellerpoort, waar sinds woensdag 148 vluchtelingen onder wie 51 kinderen worden opgevangen. Ze gooiden vuurwerkbommen en eieren en duwden hekken omver. 

"Wat in Woerden is gebeurd is volstrekt ontoelaatbaar. Vluchtelingen en medewerkers moeten zich veilig weten. Van mensen blijf je af. Degenen die hiervoor verantwoordelijk zijn moeten hard worden aangepakt", aldus de premier. Rutte bracht zaterdag een bezoek aan de opvanglocatie in Woerden. 

De premier sprak met de vluchtelingen in de sporthal, de burgemeester en vrijwilligers. Hij heeft laten weten dat er alles aan wordt gedaan om hun veiligheid te garanderen en dat de verantwoordelijken gepakt zullen worden.

Staatssecretaris Dijkhoff van Asielzaken is eveneens geschrokken van het incident. In een reactie op de bestorming sprak Dijkhoff over "trieste taferelen" en hij noemde "zulk geweld onaanvaardbaar". 

Traumatisch

De burgemeester van Woerden, Victor Molkenboer, zei zaterdag in een persconferentie dat het incident traumatisch is geweest voor de aanwezige vluchtelingen. "Het heeft een enorme impact voor de vluchtelingen gehad. Het roept traumatische ervaringen bij ze op", aldus Molkenboer. 

Video: Reactie burgemeester Woerden

Video: Burgemeester Woerden over de bestorming
Video: Burgemeester Woerden over de bestorming

Verwarring

De vluchtelingen, die voornamelijk afkomstig zijn uit Syrië konden de harde klappen horen, maar zagen niets van de aanval. Omdat ze geen Nederlands spreken, ontstond binnen verwarring.

Het ging volgens de burgemeester om een gecoördineerde aanval van mensen die in het zwart waren gekleed en bivakmutsen droegen, maar hij wil niet spreken van een aanslag.

Gebrek aan regie

Volgens Molkenboer is de aanval het gevolg van gebrek aan regie bij de aanpak van het vluchtelingenprobleem.

"Ja, het is het gevolg van regie van niemand, ook niet in Den Haag", concludeert hij. "De regie heeft tot vrijdag heel erg ontbroken. Pas vrijdag is er vanuit Den Haag een begin aan een richting gegeven. We wisten afgelopen maand al dat we met vluchtelingen geconfronteerd zouden worden. Nu het zover is, gaan we pas reageren."

Rutte heeft Molkenboer kort gebeld. "Hij heeft zijn afkeer over de situatie geuit", zegt de burgemeester. "Ik heb hem gezegd dat het zaak is om in Nederland richting te geven aan een oplossing."

Minister Plasterk van Binnenlandse Zaken sprak de uitspraken van burgemeester Molkenboer zaterdag tegen in het radioprogramma Kamerbreed. Volgens Plasterk heeft "het lokaal bestuur juist in Woerden laten zien dat het zijn mannetje staat", aldus Plasterk. Plasterk heeft zaterdagmorgen net als premier Mark Rutte contact gehad met de burgemeester van Woerden.

Arrestaties

Bij de noodopvang voor vluchtelingen in Woerden zijn vrijdagavond uiteindelijk elf mensen opgepakt nadat ze het gebouw hadden bestormd. De verdachten zijn tussen 19 en 35 jaar en komen uit Montfoort, Harmelen, Lopik, Schoonhoven, Woerden en Utrecht.

De aanval duurde ongeveer twintig minuten. "De politie was snel ter plaatse en kon daardoor adequaat ingrijpen", stelt Molkenboer. Daarom konden er elf worden opgepakt. Er was op het moment van de aanval beveiliging bij de opvang. De verdachten zullen volgens de burgemeester in elk geval "dit weekeinde nog wel even vast blijven zitten".

Geen aanwijzingen

Molkenboer benadrukt dat er vooraf geen concrete aanwijzingen waren voor dit incident. "Anders hadden we wel ingegrepen." Inmiddels is de beveiliging opschroeft, maar die beveiliging was vrijdag ook al aanzienlijk, laat de burgemeester weten.

"Wat er hier is gebeurd is onacceptabel, niet te aanvaarden", benadrukt Molkenboer. "Ik ben zeer teleurgesteld. Ik wil wel nog zeggen dat het grootste deel van de inwoners van Woerden achter de beslissing voor opvang staan en veel inwoners hebben de vluchtelingen ook geholpen."

Beveiliging

Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers COA ziet naar aanleiding van de gebeurtenissen in Woerden geen reden om de beveiliging in de asielzoekerscentra aan te scherpen. 

Bovendien valt de opvang in Woerden onder de verantwoordelijkheid van de gemeente en niet van het COA. "We betreuren wat er in Woerden is gebeurd, maar als COA gaan we er niet over. Het is aan de politie om te bepalen of er qua beveiliging iets moet gebeuren", aldus het COA.