Autobrancheorganisatie Bovag wil dat de overheid actie onderneemt tegen rijscholen en instructeurs die rijlessen aanbieden in ruil voor seks.

"Je hoeft maar even te googlen en je komt deze figuren al tegen en ze bieden hun diensten in het hele land aan. Ik vind dat ouders erop moeten kunnen vertrouwen dat hun kinderen in goede handen zijn wanneer rijles wordt gevolgd", stelt Frank Hoornenborg, voorzitter van Bovag Rijscholen, vrijdag.

Hij reageert hiermee op berichtgeving van vaksite VerkeersPro die de hand heeft weten te leggen op stukken van de politie. Hierin worden de ministers van Veiligheid en Justitie en van Infrastructuur en Milieu opgeroepen tot actie aangaande het fenomeen.

In natura

De aanleiding hiervoor was de melding van eind 2014, toen een Rotterdamse rijschoolhouder rijles aanbod in ruil voor seks. Toen de politie dit verder onderzocht, bleek dat op internet vaker wordt gesuggereerd dat rijlessen in natura betaald kunnen worden.

In het rapport geeft de politie in opdracht van het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen een bestuurlijk signaal af. Hierin wordt gevraagd hoe de problematiek moet worden opgelost en wie er verantwoordelijk is voor het bestrijden van seks in ruil voor rijlessen.

Minderjarigen

Ook geeft de politie aan dat het bezorgd is over de jongste leeftijdsgroep die rijles krijgt. Men mag tegenwoordig op een leeftijd van 16,5 al rijles nemen. Volgens de politie is deze groep minderjarigen kwetsbaarder.

Bovag klaagt al langer over uitschot dat het imago van de branche zou schaden. "Niemand houdt daar toezicht op en vooral in zo’n geval van seks in ruil voor rijles, en wie weet met minderjarigen, is dat toch echt een druppel die de emmer doet overlopen."