Zwangere vrouwen die een openstaande boete niet hebben betaald, moeten niet worden opgesloten in de gevangenis.

Dat zegt de voorzitter van politievakbond ACP Gerrit van de Kamp in het onderzoeksprogramma De Monitor.

"Het detineren geeft veel stress en heeft risico’s voor het kind dat er nog niet is. En als het gaat om een openstaande rekening staat het niet in verhouding," aldus Van de Kamp in het programma.

Het opsluiten in de gevangenis, ook wel gijzelen genoemd, is het uiterste dwangmiddel van de overheid om een burger te dwingen tot betaling van een boete van het Centraal Justitieel Incassobureau. De politie heeft toestemming om hen van huis te halen en naar de gevangenis te brengen, als ze toewijzing van de kantonrechter hebben gehad. Hierbij wordt geen uitzondering gemaakt voor zwangere vrouwen.

Aanpassen

Van de Kamp roept de politiek op om de wet aan te passen. "Het is een opdracht op grond van de wet. Ik vind dat de Kamer stappen moet zetten om het anders te doen. Dit gaat ten koste van het draagvlak van de politie in de samenleving." Ook politievakbond NPB keurt de wet af.

Een woordvoerder van de Nationale Politie laat weten dat de politie de door de rechter opgelegde maatregelen moet uitvoeren.

Harde maatregelen

NU.nl meldde eerder deze week dat het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB) de afgelopen jaren vaker harde maatregelen heeft ingezet om wanbetalers van verkeersboetes aan te pakken. Vorig jaar werden onder meer 88.169 verzoeken voor gijzeling gedaan. In 2010 werden nog 61.750 verzoeken gedaan.

Dwangmiddelen CJIB