De man die vorig jaar na een wilde autorit door Amsterdam in botsing kwam met de auto van oud-advocaat Bram Moszkowicz, is veroordeeld tot drie jaar cel. Ook mag hij twee jaar niet autorijden.

Dat is donderdag bepaald door de rechtbank in Amsterdam.

De rechtbank in Amsterdam houdt hem verder verantwoordelijk voor poging tot doodslag op een fietser, poging tot zware mishandeling van een agent die hem wilde aanhouden, doorrijden na een ongeval en medeplegen van creditcardfraude.

Het Openbaar Ministerie eiste twee weken geleden vier jaar cel, waarvan een halfjaar voorwaardelijk. 

Op de vlucht

De 30-jarige Spencer A. ging er op 8 maart 2014 vandoor toen twee agenten hem wilde aanhouden in een onderzoek naar creditcardfraude. Een agent werd zeker twintig meter meegetrokken omdat hij was geboeid aan de linkerpols van A.

Tijdens zijn vlucht door Amsterdam zou hij meerdere fietsers hebben geraakt en moesten er voetgangers wegspringen. De officier van justitie sprak tijdens de rechtszaak van "een dodemansrit over de grachten van Amsterdam."

Paniek

A. zei eerder tijdens de zitting dat hij in paniek was toen twee agenten op de fiets hem arresteerden. ''Ik was erg geschrokken, daarom ben ik snel weggereden'', zei hij. ''Het spijt me, ik had niet de intentie dat te doen.'' De verdachte liet weten zich te schamen, maar kon zich zijn levensgevaarlijke rijgedrag nauwelijks herinneren.

Uiteindelijk botste hij op de auto van Moszkowicz. Zijn dochter zat op dat moment ook in het voertuig. In een verklaring zei Moszkowicz dat hij de auto van de verdachte "met vier wielen in de lucht" in een flits op hem af zag vliegen. "Ik dook over mijn dochter heen. Het was alsof er een bom afging", aldus de oud-advocaat.

Video: Drie jaar cel voor aanrijder Moszkowicz

Drie jaar cel voor aanrijder Moszkowicz
Drie jaar cel voor aanrijder Moszkowicz