Acht mensen die afgelopen januari discriminerende en opruiende uitlatingen hebben gepubliceerd op Facebookpagina 'Steun de PVV', krijgen boetes.

Die variëren van 350 tot 450 euro, meldt het Openbaar Ministerie (OM). Als ze hun boete niet betalen, dan moeten ze zich voor de politierechter verantwoorden.

Het OM begon in januari met een strafrechtelijk onderzoek naar uitlatingen op de site. Toen werd daar het artikel met de kop 'Weer brandbom gegooid naar Zweedse moskee' geplaatst.

Daarop reageerden de betrokken mensen volgens het OM discriminerend. "Hun uitlatingen gingen over het opruien en aanzetten tot gewelddadig optreden tegen zowel moslims en moskeegangers als tegen moskeeën."

Baan kwijt

Er was nog een negende persoon die discriminerende en opruiende uitlatingen op de bewuste Facebookpagina deed, aldus het OM. Hij raakte zijn baan kwijt nadat zijn werkgever erachter kwam dat hij verantwoordelijk was voor een van de discriminerende berichten. Het OM vindt dat hij daardoor genoeg is gestraft.

De politie wist de identiteit van de negen verantwoordelijken te achterhalen na aangiften van verschillende mensen en instanties. Vervolgens zijn ze verhoord.

De negen wonen verspreid in het land. Ze kwamen uit de regio's Den Haag, Rotterdam, Limburg, Noord-Nederland, Midden-Nederland en Noord-Holland.