De anti-islamitische Pegida-beweging mag zondag geen mars houden door het centrum van Utrecht. Het gevaar op confrontaties met tegendemonstranten is te groot.

Aanhangers van de in het Duitse Dresden geboren protestbeweging mogen alleen samenkomen op het Vredenburg.

De Internationale Socialisten hebben het Janskerkhof aangewezen gekregen als vaste locatie en mogen dus ook niet door de stad lopen.

Het marsverbod is afgekondigd door burgemeester Jan van Zanen, in samenspraak met de politie en het Openbaar Ministerie. "Iedereen heeft het recht te spreken, maar het mag niet de veiligheid van anderen in gevaar brengen", aldus de gemeente.

De organisaties hebben verder te horen gekregen "dat discriminerende of opruiende uitingen niet zijn toegestaan."

Gesprek

Beide organisaties zijn op de hoogte gebracht van de beslissing en kunnen nog in gesprek gaan om de gemeente op andere gedachten te brengen. Donderdag valt de definitieve beslissing.

Pegida (patriottische Europeanen tegen islamisering van het avondland) begon ongeveer een jaar geleden met demonstraties tegen de vermeende islamisering van Duitsland.

De beweging kreeg navolging in diverse andere plaatsen en demonstreert nog geregeld. Geert Wilders sprak half april nog een demonstratie van Pegida in Dresden toe.