Noodverordening rond azc Oisterwijk na ruzies

Met een noodverordening hoopt burgemeester van Oisterwijk Hans Janssen verdere problemen rond het asielzoekerscentrum (azc) in de Brabantse plaats te voorkomen. 

De politie mag in een ruim gebied rond het azc preventief fouilleren en er mensen wegsturen.

Aanleiding voor de maatregelen zijn spanningen tussen een groep minderjarige asielzoekers en een groep autochtone jongeren.

De problemen kwamen dinsdagavond tot een kookpunt. De groep van het azc probeerde de andere groep te lijf te gaan met stokken. Door snel ingrijpen wist de politie het geweld in de kiem te smoren. Twee jongeren werden gearresteerd.

Escalatie

Janssen sprak eerder al van ''een escalatie van fricties''. Volgens de burgemeester moet ''ernstig worden gevreesd voor herhaling van hevige confrontaties''. Daarom zijn de maatregelen woensdagmiddag direct ingegaan.

Omdat er afgelopen week al eerder spanningen waren, hadden de gemeente en de politie het toezicht rond het azc al verscherpt.

De politie is de reden voor de ruzie tussen de groepen nog aan het onderzoeken. Na de ruzie van dinsdag zijn de namen van de jonge asielzoekers genoteerd, maar wie de lokale jongeren zijn is nog niet duidelijk.

Lees meer over:
Tip de redactie