Burgemeester Jan Westmaas van Meppel voert deze week gesprekken met voor- en tegenstanders van Zwarte Piet. 

Hij doet dit in de aanloop naar de landelijke intocht van Sinterklaas, die op zaterdag 14 november plaatsvindt in de Drentse plaats.

Volgens een woordvoerder van de gemeente gaat het om ''algemene gesprekken'' waarin de standpunten van de groepen worden gehoord. ''Die nemen we mee in onze overwegingen.''

De zegsman kon dinsdag nog niets zeggen over hoe Zwarte Piet er tijdens de landelijke intocht in Meppel uit komt te zien. ''We maken hiervoor plannen in samenwerking met het sinterklaascomité, het Sinterklaasjournaal en de NTR.''

Racistisch

De burgemeester praat onder anderen met vertegenwoordigers van Kick Out Zwarte Piet (KOZP), liet de actiegroep weten. Zij willen een intocht zonder het zwarte hulpje van de goedheiligman, omdat ze dit als een racistische karikatuur zien.

''Als de burgemeester besluit zwarte pieten toe te laten, ziet KOZP zich gedwongen om een landelijk protest te organiseren.'' De tegenstanders willen dan op drie plekken langs de route ''vreedzaam'' van zich laten horen.

''De burgemeester van Meppel heeft de kans om Nederland een stap verder te helpen naar een samenleving waarin iedereen gelijk behandeld wordt en de sinterklaastraditie mensen niet langer discrimineert'', schreven ze in een verklaring.

Video: De geschiedenis van Sinterklaas en Zwarte Piet in 60 seconden

De geschiedenis van Sinterklaas en Zwarte Piet
De geschiedenis van Sinterklaas en Zwarte Piet

Animatie door: In60seconds

Gouda

Bij de intocht vorig jaar in Gouda kwamen er naast zwarte pieten ook stroopwafel- en kaaspieten mee. Een van de organisatoren van de intocht in Meppel zei eerder al dat naast de traditioneel gekleurde pieten wat hem betreft ook ''witte edelmannen'' een mogelijkheid kunnen zijn.