Rookpotten van Defensie zijn mogelijk de oorzaak van het dodelijke ongeval vorige week donderdag bij Lauwersoog. 

Onderzoek van de politie moet de definitieve oorzaak uitwijzen, zo laat de politie dinsdag weten.

Een echtpaar van 61 en 58 jaar uit het Drentse Roden kwam om het leven toen hun auto bij een kettingbotsing werd platgedrukt door twee vrachtwagens.

Het was die ochtend mistig in de provincie, maar bij Lauwersoog zou het zicht ernstig verslechterd zijn omdat defensie in de buurt aan het oefenen was met rookpotten.

De politie laat weten dat nog onderzocht wordt of de rookpotten inderdaad de oorzaak zijn van het slechte zicht. ''We hebben die geluiden ook gehoord. Het onderzoek is echter nog niet afgerond'', aldus een woordvoerster.

Oefenterrein

Het ongeval vond plaats in de buurt van een militair oefenterrein. Burgemeester Koos Wiersma van De Marne liet weten dat er werd geoefend op het moment dat het ongeval plaatsvond. Maar de marechaussee wil dat niet bevestigen en ook niet verder op de zaak ingaan.

Mocht uit het onderzoek van de politie blijken dat de rookpotten oorzaak zijn van het slechte zicht, dan neemt de marechaussee het onderzoek over.

In 2006 werd op de A28 bij Assen een ernstig ongeluk veroorzaakt door rookpotten. Toen reden bijna zeventig auto's op elkaar en raakten zeventien mensen gewond, van wie twee ernstig.