Bij een explosie in een verzorgingstehuis in Hoogeveen is dinsdagochtend een persoon zwaargewond geraakt. 

Dat meldt de Veiligheidsregio Drenthe aan NU.nl. Acht huizen in de nabije omgeving van het woonzorgcentrum zijn beschadigd door de drukgolf en rondvliegend puin. 

Na de explosie woedde er een zeer grote brand in het woonzorgcentrum Ama Ina en werd het gebouw ontruimd. De brandweer heeft inmiddels sein brand meester gegeven. 

De puien van diverse woningen in het woonzorgcentrum werden door de klap weggeblazen. Tijdens de explosie waren vier van de zeven bewoners thuis. 

zwaargewonde na explosie in Hoogeveen
zwaargewonde na explosie in Hoogeveen

Gasexplosie

De enorme schade in het woonzorgcentrum is veroorzaakt door een gasexplosie in een van de acht appartementen.

Het zwaargewonde slachtoffer is een man die in het appartement woonde, zei een woordvoerder van de brandweer.

Volgens hem is het opmerkelijk dat bij de ontploffing 'maar' een gewonde is gevallen. "Dat de andere drie er zonder kleerscheuren vanaf zijn gekomen, mag een wonder heten'', aldus een brandweerwoordvoerder.

De bewoner is met brandwonden naar het Martini Ziekenhuis in Groningen gebracht. 

Verstandelijk gehandicapten

In het centrum Ama Ina wonen verstandelijk gehandicapten. Volgens de brandweer is het gebouw voorlopig en misschien zelfs definitief onbewoonbaar. Vanwege instortingsgevaar mag niemand het gebouw in.

Burgemeester Karel Loohuis, die polshoogte kwam nemen, is zich "kapot geschrokken". "Stalen balken die gewoon geknakt zijn." Hij roemt de drie medewerkers van het centrum die het gebouw tijdens de korte maar hevige brand snel hebben ontruimd.

De burgemeester vertelt aan NU.nl dat voor de bewoners van Ama Ina per direct plek is in diverse andere zorginstellingen. 

Crisiscentrum

Van een aantal huizen en van de Geredja Maranathakerk, die is ingericht als crisiscentrum, zijn ruiten gesneuveld. Tientallen meters in de omtrek ligt glas. De huizen zouden volgens Loohuis voor de nacht weer bewoonbaar zijn.

Van een rijtjeshuis direct naast het centrum is het dak verzakt door de ontploffing. De bewoners van deze woning moeten de komende tijd elders doorbrengen. Het huis heeft veel schade opgelopen en het herstel kost enkele dagen, liet een woordvoerster van woningcorporatie Domesta weten.

Volgens omwonenden lijkt het wel alsof een bombardement heeft plaatsgevonden. "Ik zat thuis en schrok op van een enorme knal. Alle ramen trilden'', aldus een buurtbewoner.

Gas en electriciteit 

Medewerkers van het gas- en elektriciteitsbedrijf hebben aansluitingen afgesloten en dinsdagmiddag komt bouw- en woningtoezicht de schade opnemen, aldus de brandweerwoordvoerder. 

Heeft u foto's bij dit bericht? Upload beeld via NUfoto, of via WhatsApp