Syriëganger Soufiane Z. is vrijwel zeker dood. Als de zaak tegen hem doorgaat, leidt dat tot een spookproces. Dat heeft Z.'s advocaat Bart Nooitgedagt dinsdag gezegd.

Z. is een van de tien verdachten in het grote Haagse jihadproces. Volgens mediaberichten is hij omgekomen in Syrië. Het Openbaar Ministerie vervolgt Z. toch, omdat voor de aanklagers niet onomstotelijk vaststaat dat hij is gesneuveld.

Advocaat Nooitgedagt zei dinsdag bij de rechtbank dat hij zelf geen twijfel heeft over het overlijden van Z. Enkele dagen voor de mediaberichten over het overlijden van Z. heeft hij voor het laatst van hem gehoord. Daarna nooit meer.

Volgens Nooitgedagt wijzen alle contacten die hij over Z. heeft gehad in binnen- en buitenland erop dat Z. dood is. Familieleden noch overheidsdiensten hebben ooit nog een levensteken vernomen.

Propagandafilm 

Z. kreeg bekendheid met de propagandafilm Oh, Oh, Aleppo, over de strijd in die Syrische stad.

Het Openbaar Ministerie hield dinsdag vol dat er geen bewijs is voor de dood van Z. De aanklager refereerde daarbij aan een krantenbericht waarin heeft gestaan dat een 'vermoorde' vrouw na 31 jaar weer opdook.

De rechtbank besluit donderdag of de zaak tegen Z. wordt voortgezet.

De rechters bogen zich dinsdag ook over twee andere afwezige Syriëgangers: Hatim R. en Anis Z. De laatste is de broer van Soufiane Z. Beiden zijn voor zover bekend nog in het strijdgebied en hebben geen advocaat.