De regen heeft dinsdagochtend een bijzonder drukke ochtendspits veroorzaakt, volgens de VerkeersInformatieDienst (VID) de een na drukste van het jaar sinds de sneeuw op 5 februari. 

Rond 8.15 uur noteerde de verkeersdienst van de ANWB volgens een nieuwe telling 710 kilometer aan files op de rijks- en N-wegen.

Zo was de Botlektunnel op de A15 van Rotterdam richting Europoort enige tijd afgesloten doordat een te hoge vrachtauto toch de tunnelbuis is ingereden. Daarachter staat een sliert auto's van 7 kilometer.

Ook op de A27 was het bijzonder druk met een file van 28 kilometer lengte tussen Breda en Utrecht. Bij het knooppunt Empel, waar de A2 en de A59 bij Den Bosch samenkomen, stond het verkeer eveneens vast door enkele aanrijdingen.

Ongelukken

De VID meldde een aantal ongelukken op de A13 tussen Rotterdam en Den Haag. In beide richtingen stonden files. Op de rijbaan richting Rotterdam was zodoende de linkerrijstrook afgesloten.

De A44 van Den Haag naar Amsterdam was ter hoogte van Kaagdorp afgesloten nadat daar rond 8.30 uur zes auto's op elkaar botsten. Er zijn geen berichten over gewonden.

In normaal gesproken relatief rustige regio's als Friesland en Drenthe kwam het verkeer in flinke files terecht, waarschuwde de VID.

Motregen

Volgens Weeronline is er sinds middernacht niet bijzonder veel regen gevallen. "Op de natste plekken 10 mm en in de Randstad viel slechts 1-5 mm", laat een woordvoerder weten in een reactie.

"Tijdens de ochtendspits regende het alleen nog in het noorden van het land. Wel viel op veel plaatsen fijne motregen. De meeste overlast zal dus zijn veroorzaakt door slecht zicht door fijne motregen en door opspattend water vanaf het wegdek."

Volgens de VID zijn automobilisten na een periode van lekker weer, niet meer gewend aan een regenachtige ochtend.

Regenradar

Bekijk de actuele verkeersinformatie | Actueel weerbericht