Cipiers maken zich zorgen om de vergrendeling van celdeuren in Nederland.

Leden van de groepsondernemingsraad van de Dienst Justitiële Inrichtingen melden dat in de Telegraaf.

De deuren zouden van binnenuit makkelijk te vergrendelen zijn. Door middel van een kartonnetje of een telefoonkaart kan de deur dicht worden gehouden. De celdeur kan daarna alleen worden opengemaakt door de bouten los te draaien, wat een tijdrovende klus is.

Het ministerie van Veiligheid en Justitie is jaren geleden al gewaarschuwd door de ondernemingsraad, maar daar is niets mee gebeurd.

Als voorbeeld noemt de ondernemingsraad de moord op een 82-jarige gevangene eind september in de gevangenis in Zoetermeer. Daar stak een 25-jarige gevangene de man dood. De cipiers konden enkel toekijken omdat de celdeur was vergrendeld.

Exemplarisch

CDA-Kamerlid Madeleine van Toorenburg is zich wild geschrokken van het bericht. "Dit is exemplarisch hoe er naar het gevangeniswezen wordt geluisterd door het ministerie", stelt ze.

"We zijn echt door de grens aan het zakken van hoe met het gevangeniswezen wordt omgegaan. Je hele legitimiteit is erop gebaseerd dat mensen veilig zijn en dan is het onbestaanbaar dat de gevangenis niet eens in staat is de deuren in orde te maken." 

Ook volgens D66-Kamerlid Magda Berndsen heeft het kabinet wat uit te leggen. "Opmerkelijk dat het kabinet toch zo slecht luistert naar signalen uit de praktijk. Kennelijk moet er altijd iets gebeuren voordat actie wordt ondernomen."