Op de Noordzee voor de Belgische kust bij Zeebrugge is dinsdag het Nederlandse vrachtschip Flinterstar met twaalf mensen aan boord gezonken na een aanvaring met een gastanker.

Dat melden de Belgische autoriteiten dinsdag vroeg in de ochtend. 

De twaalf opvarenden zijn uit het water gehaald, meldt de Nederlandse Kustwacht. Volgens de Veiligheidsregio lekt het schip olie en het oliespoor verspreidt zich op de Noordzee in noord-noordoostelijke richting.

De lading van het schip vormt geen bedreiging voor het milieu. De lekkende olie wordt volgens Bart Otto, directievoorzitter van rederij Flinter, opgevangen door een scherm. Later dinsdagochtend wordt op het kantoor van Flinter gesproken over een bergingsplan.

''De Flinterstar ligt stabiel, aldus Otto. "Er is geen noodsituatie. Samen met de verzekeringsmaatschappij gaan we kijken hoe we het schip kunnen bergen.''

Aanvaring

De aanvaring vond plaats rond rond 4.00 uur. "Het ging om een groot incident'', zegt een woordvoerster van de Nederlandse Kustwacht.

De LNG-tanker werd weliswaar beschadigd, maar lekt geen gas of olie. De tanker Al Oraiq, varend onder de vlag van de Marshalleilanden, wordt naar Zeebrugge gesleept.

Bij de reddingsactie waren drie Nederlandse reddingsboten betrokken, afkomstig uit Westkapelle, Breskens en Cadzand. Rond 7.00 uur werd de reddingsoperatie beëindigd, aldus de Kustwacht.

Zandbank

Otto meldt dat de Flinterstar op een zandbank staat "met water tot aan het dek''. Hij zegt blij te zijn dat de bemanning na de aanvaring in veiligheid is gebracht. Een aantal van de circa tien opvarenden is naar het ziekenhuis gebracht. 

Een van deze personen is de kapitein van het gezonken vrachtschip Flinterstar. Hij is met lichte onderkoelingsverschijnselen in een Belgisch ziekenhuis opgenomen.

"Onze kapitein zat onder de zware olie en wordt op dit ogenblik schoongemaakt in het ziekenhuis, maar verder is met hem en de rest van de bemanning alles in orde'', aldus Otto. "De kapitein zit alweer aan de koffie. Godzijdank is iedereen in veiligheid."

''De Flinterstar is niet helemaal gezonken'', zegt Otto. ''De kranen staan nog boven water. Gelukkig kon het schip buiten de vaargeul worden gebracht.''

Oorzaak

Onduidelijk is nog wat de oorzaak is van de aanvaring.

Na de aanvaring en de daaropvolgende reddingsactie is besloten de westingang van de Westerschelde in beide richtingen voorlopig af te sluiten.