De ondernemingsraad van het Nederlandse Forensisch Instituut (NFI) heeft het vertrouwen in zijn directeur Reinout Woittiez opgezegd. 

Dat heeft de raad, die een hard oordeel velt over de directeur, maandag bekendgemaakt.

Het NFI is getroffen door forse bezuinigingen. Volgens de ondernemingsraad is de onderbouwing van het door Woittiez gevoerde (bezuinigings)beleid onvoldoende.

Volgens de raad is er niet genoeg zekerheid dat de bezuinigingen worden gehaald en de raad stelt zelfs dat de ''wetenschappelijke integriteit en objectiviteit van het instituut onvoldoende zijn geborgd''.

De ondernemingsraad stelt dat het zich een speelbal heeft gevoeld van de directeur in plaats van een gesprekspartner. Woittiez toont volgens de raad niet genoeg leiderschapskwaliteiten. Ook is er kritiek op zijn inhoudelijke kennis en zou niet genoeg gevoel voor zijn omgeving tonen.

Het vertrouwen in Woittiez is per 1 september opgezegd. Hij was sinds vorig jaar september directeur.

Woittiez zelf hoopt op een snelle oplossing voor de problemen die hij met de ondernemingsraad heeft. ''Ik hoop dat we snel een begaanbare weg uit deze vervelende situatie zullen vinden en blijf me daarvoor inzetten'', meldt Woittiez in een korte verklaring.

Gesprek

De discussie die nu is ontstaan is niet in het belang van het NFI, haar medewerkers en de opsporing, vindt het departement. De or wordt daarom uitgenodigd voor een gesprek op het ministerie.

Doel daarvan is om uit de impasse te komen. Minister Ard van der Steur: ''Ik heb vertrouwen in het NFI en in de inzet van de directeur om tot een oplossing te komen.''

Video: Bezuiniging NFI bemoeilijkt opsporingen

Video: Bezuiniging NFI bemoeilijkt opsporingen
Video: Bezuiniging NFI bemoeilijkt opsporingen

Interne notitie

Eerder op maandag kwam een interne notitie over de bezuinigingen op het NFI naar buiten. Daarin concluderen het Openbaar Ministerie, de Nationale Politie en het NFI dat de doelstellingen van het kabinet voor de opsporing niet worden gehaald, als de bezuinigingen worden doorgezet.

Om de extra prioriteiten te halen zijn juist zestig voltijdbanen extra nodig, stellen de organisaties. Daarvoor is alleen al voor de loonkosten een structurele investering van 6 miljoen euro nodig. Dat staat in schril contrast met de geplande besparing van 13 procent op het budget, die tientallen banen kost.

Risico's

Minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) erkende vorige week dat er risico's zitten in de justitiebegroting. Oppositiepartijen in de Tweede Kamer waarschuwen het kabinet dat het bezuinigingen een aanslag op de slagkracht van politie, openbaar ministerie en rechtspraak zullen zijn.

De Kamer heeft het kabinet er eerder op gewezen dat de bezuinigingen op onder andere het NFI, maar ook de rechtsbijstand en de verhoging van de griffierecht zullen volgens de oppositie de rechtstaat beschadigen.

Eerste Kamer

De partijen hebben het kabinet er eerder aan herinnerd dat de coalitie in de Eerste Kamer bij lange na geen meerderheid heeft. De wetsvoorstellen en bezuinigingen op justitie, waar meerdere senatoren zich in een eerder stadium tegen hebben uitgesproken, zullen dan ook hoogst waarschijnlijk stranden in de senaat.

Dijsselbloem zei vorige week in een debat met de Kamer samen met de oppositie op zoek te gaan naar oplossingen voor de justitiebegroting.