De Belastingdienst heeft het faillissement aangevraagd van Circus Herman Renz. Maandag legde de fiscus in Heerde (Gelderland) beslag op de inventaris omdat het circus nog een schuld heeft van 130.000 euro. 

Het circus had tot 1 oktober de tijd gekregen om de schuld te betalen.

Maandagmorgen kwamen er vrachtwagens naar het terrein waar het circus zijn tenten had opgeslagen om de spullen weg te halen. Alleen de woonverblijven van de medewerkers bleven staan. 

Directeur Milco Steyvers noemt de beslaglegging een schande omdat zo het circus de nek wordt omgedraaid. Volgens Steyvers was de Belastingdienst "bang dat we met onze spullen naar het buitenland zouden vertrekken en niet meer te achterhalen zouden zijn". 

Niet voldoende

De Belastingdienst zegt dat tot beslaglegging is overgegaan omdat de schuld niet is betaald. "Het circus heeft een plan ingediend om de schuld weg te kunnen werken, maar dat was niet voldoende. We zijn daarom tot beslaglegging overgegaan", aldus een woordvoerder van de Belastingdienst.

Het circus had al een maand uitstel gekregen. Via een benefietvoorstelling werd 15.000 euro opgehaald, maar daarmee kon niet de hele schuld worden afgelost.

Video: Faillissement Circus Herman Renz aangevraagd

Video: Faillissement Circus Herman Renz aangevraagd
Video: Faillissement Circus Herman Renz aangevraagd

Financiële problemen

Als het circus verdwijnt, zullen 65 mensen hun baan verliezen. "Dit is verschrikkelijk", aldus de zegsman van Circus Renz. "We wilden nog een kort geding aanspannen om te voorkomen dat er beslag zou worden gelegd op de spullen, maar we waren te laat."

De financiële problemen zijn ontstaan door tegenvallende bezoekersaantallen en een verhoogde lastendruk. Het circus moet bijvoorbeeld extra premie betalen omdat het werkt met seizoenskrachten.

Daarbij zijn door de overheid beperkingen gesteld aan het gebruik van goedkope rode diesel, waardoor het circus voor zijn generatoren meer geld aan brandstof kwijt is.

De fiscus is in overleg met advocaten van het circus, afhankelijk van de uitkomst worden er mogelijk spullen meegenomen.