De gemeente Amsterdam is van plan een vastgoedfonds op te richten om buitenlandse investeerders te weren uit de binnenstad.

Dat meldt De Telegraaf maandag

Het nieuwe vastgoedfonds van de gemeente gaat 1012Inc heten. Door een eigen vastgoedfonds op te richten, wil de gemeente voorkomen dat huizen in de binnenstad onbetaalbaar worden voor mensen met een normale portemonnee.

1012Inc wordt op 1 januari 2016 officieel opgericht en moet een wapen worden in de strijd tegen peperdure binnensteden, zoals die van New York, Londen of Parijs. Daar hebben met name buitenlandse miljardairs bezit genomen van veel historische gebouwen, schrijft De Telegraaf vandaag.

"De stad is er primair voor z'n inwoners. Als je dat op z'n beloop laat word je slachtoffer van je eigen succes", zegt burgemeester Van der Laan over de plannen.

Londen

De burgemeester noemt het scenario uit Londen rondom het bekende Hyde Park. Daar worden panden verhandeld voor meer dan honderd miljoen euro per stuk. De panden worden veelal maar een paar dagen per jaar bewoond door rijke mensen uit het oosten. "Terwijl Londenaren op twee uur afstand met de metro wonen. Dat is een schrikbeeld dat hier niet mag gebeuren", zegt Van der Laan.

De stad gaat in het eigen investeringsfonds samenwerken met woningcorporatie Stagenoot en vastgoedbeheerder Syntrus Achmea.

Overnemen

Van der Laan hoopt met het plan twee vliegen in één klap te slaan. Niet alleen wil hij de binnenstad betaalbaar houden, ook kan 1012Inc ingezet worden om panden die nu nog in het bezit zijn van de gemeente, over te nemen. De gemeente heeft namelijk afgesproken dat er voor 250 miljoen aan eigen panden verkocht gaat worden.

Door die panden op te laten kopen door 1012Inc, blijven gebouwen als de Beurs van Berlage en de Stadsbank van Lening toch publiek bezit.

Anders dan eerder gedacht wordt het fonds nadrukkelijk niet gebruikt om raambordelen op te kopen, dat was een eis van Syntrus Achmea.