In de afgelopen 2,5 jaar zijn er bijna 24.000 wapens in beslag genomen in Nederland. De politie maakt zich ernstige zorgen over het grote aantal illegale wapens dat in ons land in omloop is. 

Dat schrijft de NOS zondag op basis van cijfers van de Nationale Politie over een periode van januari 2013 tot en met augustus 2015. Naar verwachting komen er voor het einde van dit jaar nog ruim 2.500 vuurwapens bij.

Verreweg de meeste vuurwapens werden in Oost-Nederland onderschept: in totaal 3.728 stuks. Daarna volgen de regio's Rotterdam (2.819) en Den Haag (2.600).

In Limburg werden de minste wapens in beslag genomen: 1.820. Amsterdam staat op de een-na-laatste plaats. De politie-eenheid Amsterdam pakte 1.950 wapens af.

Mitrailleurs

De Nationale Politie ziet een stijging van het aantal zware wapens, zoals pistoolmitrailleurs. "In 2013 namen we zo’n 170 pistoolmitrailleurs in beslag", zegt Hans Vissers van de Nationale Politie. "In 2014 waren dit er iets meer dan 200. In dit tempo komen we dit jaar misschien wel op 250 uit."

Vissers uit niet alleen zorgen over de toename van wapenbezit, maar spreekt ook van een lagere drempel bij mensen om deze te gebruiken, bijvoorbeeld in openbare ruimtes. "Het gebeurt overdag, terwijl er publiek is of zelfs bij een school met kinderen."

Nepwapens

Maandelijks worden er gemiddeld 741 vuurwapens in beslag genomen. De grootste groep, bijna de helft, bestaat uit geweren, pistolen en revolvers. Ook imitatiewapens vormen een grote categorie; daarvan zijn er sinds 2013 zo'n 4.300 ingenomen.

Dit totale aantal in beslag genomen vuurwapens vormt waarschijnlijk slechts het topje van de ijsberg. Volgens criminologen zijn er tien keer zoveel wapens in omloop als er in beslag zijn genomen.