Meer dan honderd boze Ajax-supporters zijn zondagochtend rond 11.00 uur de kantine op het trainingscomplex De Toekomst binnengedrongen.

Dat meldt de politie

In de kantine was op dat moment een besloten vergadering aan de gang. Toen de supporters niet weg wilden gaan, is de politie ingeschakeld.

In totaal werden meer dan honderd supporters aangehouden voor huisvredebreuk, het verstoren van de openbare orde en openlijke geweldpleging. Ze zijn met stadsbussen overgebracht naar het cellencomplex.

De verwachting is dat ze niet eerder dan maandagochtend vrijkomen, liet een politiewoordvoerster weten.

Supportershome

Met de actie willen de supporters aandacht vragen voor het nog altijd ontbreken van een supportershome. Sinds het supportershome naast de Arena in januari dit jaar afbrandde, is er nog altijd geen plek aangewezen voor een nieuw honk.

Tot aan het einde van vorig seizoen stond er een tijdelijk honk. Dit seizoen hebben de supporters echter nog geen tijdelijke locatie.

​Exploitatiekosten

De gemeente sprak in februari de wens nog uit om voor het einde van het jaar een nieuwe, permanente plek voor de supporters te willen realiseren. Die zou naast de ingangen van de F-Side en Vak 410 in de Arena moeten komen. 

Gemeente, politie, Ajax en de supporters leken tevreden met dit plan, maar toch liep het stuk na onenigheid over de exploitatiekosten. Het nieuwe honk zou een stuk kleiner worden dan het oude, wat de exploitatie moeilijker zou maken.

'Niet aanwezig'

Vak 410, één van de fanatieke supportersgroepen van Ajax, laat via Facebook weten dat de gebeurtenissen van zondagochtend bij De Toekomst "de druppel zijn".

"Er speelt al maanden veel meer", aldus de supportersgroep. Vak 410 is zondagmiddag uit protest "vocaal en visueel niet aanwezig" bij de wedstrijd Ajax-PSV.