In het paviljoendorp Heumensoord bij Nijmegen zijn vrijdagmiddag de eersten van een groep van driehonderd asielzoekers aangekomen. 

Ze arriveerden per bus. Langs de toegangsweg, een geasfalteerd bospad, stonden enkele honderden Nijmegenaren om de groep welkom te heten. Ze droegen spandoeken met teksten als 'Refugees welcome!'.

Het gaat om zowel alleenstaanden als gezinnen, vrijwel allemaal afkomstig uit Syrië. De asielzoekers zijn pas kort in Nederland.

Ze zijn al wel langs het aanmeldcentrum geweest, maar zitten nog niet in de asielprocedure. Zodra dat het geval is, gaan ze naar een asielzoekerscentrum.

Volgens het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) komt zaterdag de tweede groep aan in Heumensoord. Zaterdagavond zal de opvanglocatie dan achthonderd mensen herbergen. Over de komende periode loopt dat aantal dan verder op tot drieduizend.

Ontevreden

Een kleine veertig vluchtelingen hebben de noodopvang kort na aankomst echter weer verlaten, omdat ze ontevreden waren over de geboden voorzieningen.

Met name de inrichting van de slaappaviljoens schoot hen in het verkeerde keelgat. In de paviljoens zijn lange rijen slaapkamers voor acht personen.

Het COA zegt dat Heumensoord nog volop in opbouw is. "Maar het is tijdelijk, de meeste mensen zijn hier met een paar dagen of weken weer weg. Niemand blijft langer dan vijftien weken."

De mannen en vrouwen vertrokken om terug te gaan naar het aanmeldcentrum in Ter Apel. Volgens het COA kan dat niet. "Sommige mensen zijn alweer terug. Anderen worden ergens onderweg door de politie opgepikt, die ze dan weer bij het COA aflevert. Dan krijgen ze weer ergens een plekje, we laten niemand op straat staan."

Video: Eerste mensen komen aan in Heumensoord

Zorgen

Drinkwaterbedrijf Vitens heeft grote zorgen over het tentenkamp. Heumensoord is een belangrijk waterwingebied. Vitens vreest voor ernstige vervuiling door olie, diesel en benzine, aldus een woordvoerder.

Vitens maakt zich het meeste zorgen over de zestig tot tachtig olietanks van elk duizend liter die op het terrein zijn geplaatst. De olie is nodig voor verwarming van de paviljoens. Tankwagens komen de olievoorraad elke dag aanvullen. "Als daarbij iets fout gaat, hebben we een echte calamiteit."