Eberhard van der Laan heeft zich beschikbaar gesteld voor een nieuwe termijn als burgemeester van Amsterdam.

Dat heeft hij vrijdag laten weten in een brief aan de Commissaris van de Koningin van Noord-Holland, Johan Remkes. 

''Vandaag heb ik de commissaris van de Koning laten weten dat ik mij beschikbaar stel voor een tweede ambtstermijn als burgemeester van Amsterdam'', schrijft hij aan de raad. ''Ik hoop dat u mij wilt herbenoemen.''

"Amsterdam is nooit af en er zijn hardnekkige problemen, maar de stad ligt er relatief goed bij. Graag blijf ik als burgemeester nog een poosje dienstbaar aan deze mooie stad en haar fantastische inwoners."

Van der Laan geeft wel aan dat hij zijn tijd anders zal proberen in te delen zodat de functie een minder zware wissel trekt op zijn privéleven en dat van zijn gezin.

Cohen

De zestigjarige Van der Laan (PvdA) volgde op 7 juli 2010 Job Cohen op. Daarvoor was hij van november 2008 tot februari 2010 minister voor Wonen, Wijken en Integratie in het kabinet-Balkenende IV. Eerder werkte hij als advocaat in Amsterdam.

Het is gebruikelijk dat de commissaris van de Koning acht maanden voordat de ambtstermijn afloopt een gesprek voert met een burgemeester. Normaal gesproken worden burgemeesters benoemd voor een periode van zes jaar, maar ze kunnen zich beschikbaar stellen voor verlenging met eenzelfde periode.