Drinkwaterbedrijf Vitens heeft grote zorgen over het tentenkamp voor maximaal drieduizend vluchtelingen, dat in natuurgebied Heumensoord bij Nijmegen is gebouwd. 

Heumensoord is een belangrijk waterwingebied. Vitens vreest voor ernstige vervuiling door olie, diesel en benzine, aldus een woordvoerder vrijdag.

Vitens maakt zich het meeste zorgen over de zestig tot tachtig olietanks van duizend liter elk die op het terrein zijn geplaatst. De olie is nodig voor verwarming van de paviljoens. Tankwagens komen de olievoorraad elke dag aanvullen. ''Als daarbij iets fout gaat, hebben we een echte calamiteit'', zei de Vitens-woordvoerder.

Op Heumensoord zijn 38 waterwinputten, die ruim 120.000 huishoudens in de regio Nijmegen van drinkwater voorzien. Het gebied is gewoonlijk strikt verboden voor gemotoriseerd verkeer. ''Nu zien we elke dag wel zestig auto's op het terrein staan. Vrachtwagens rijden af en aan en er is al een lekkage geweest'', aldus Vitens.

Een liter gelekte olie veroorzaakt een miljoen liter vervuild water.

Matten

De gemeente Nijmegen heeft het hele kampterrein voorzien van lekdichte matten, maar dat is volgens Vitens niet voldoende. ''Als het even hard regent, lekt alle vervuiling vanaf de zijkanten van die matten de zandgrond in.''

Vitens stelt dat Heumensoord het kwetsbaarste grondwaterwingebied van Gelderland is. Tijdens de Vierdaagse logeren de militaire deelnemers in Kamp Heumensoord, maar dan gelden zeer strenge afspraken. Vitens wil ook veel strengere afspraken voor de noodopvang, die naar verwachting tot juni volgend jaar in gebruik blijft.