Een dertigjarige Amsterdammer is opgepakt voor betrokkenheid bij twee liquidaties en twee pogingen daartoe. 

De verdachte is volgens het Openbaar Ministerie mogelijk behulpzaam geweest bij een criminele afrekening in juni 2013 in een woonwijk in Nieuwegein. Ook wordt hij in verband gebracht met de moord op Rinus Moerer (68) in het Brabantse Steenbergen in april vorig jaar.

De dertigjarige Amsterdammer wordt er in geen van de gevallen van verdacht dat hij de schutter was.

De politie zei eerder een verband te vermoeden tussen de moord op Moerer en de dood van de 44-jarige ggz-directeur Rob Zweekhorst in Berkel en Rodenrijs. Zweekhorst werd op nieuwjaarsdag 2014 doodgeschoten, maar hij was slachtoffer van een persoonsverwisseling. Er zijn volgens het OM geen aanwijzingen dat de opgepakte Amsterdammer bij de moord op Zweekhorst betrokken is.

Cocaïne

De moord op Moerer en een eerdere poging om hem te liquideren hebben vermoedelijk te maken met een onderschepte partij cocaïne in december 2013 in de haven van Rotterdam. Daarom ligt het nu lopende onderzoek bij de recherche in Rotterdam.

Het slachtoffer van de zeer gewelddadige liquidatie in Nieuwegein was de 34-jarige Gilbert R. Omwonenden hoorden tientallen schoten. Een tweede man, een 23-jarige Utrechter, werd enkele tientallen meters verderop met een schotwond aan zijn arm aangetroffen.

Gewelddadig

Een liquidatiepoging in Den Haag waar de Amsterdammer ook mee te maken zou hebben, verliep al even gewelddadig. De 49-jarige man die op 28 april 2014 op de Valkenboslaan onder vuur werd genomen, overleefde het maar net.

De schutter raakte het slachtoffer meerdere keren van achteren. Onbedoeld raakte hij ook nog bijna onschuldige omwonenden. De kogels vlogen door de ramen van woonhuizen, waar even daarvoor nog kinderen hadden gestaan.

Arrestatie

De Amsterdammer werd vorige vorige week maandag al gearresteerd. Zijn aanhouding is in het belang van het onderzoek echter tot vrijdag stilgehouden. Hij kwam volgens het OM na lang speurwerk in beeld, onder meer door onderzoek naar telecomgegevens.