De Nederlandse Spoorwegen hoopt dat scholen en hogere onderwijsinstellingen hun lesuren meer gaan spreiden als er komend jaar een tekort aan treinen ontstaat. 

Topman Roger van Boxtel roept de instellingen op mee te werken omdat treinen anders overvol zitten.

De NS zelf heeft zijn kantoormedewerkers de mogelijkheid gegeven om buiten de spits te reizen of te flexwerken zodat reizigers een plek in de trein hebben.

In een interview met Nieuwsuur legt van Boxtel de knelpunten uit waarmee de NS kampt. ''We hebben voor meer dan 2 miljard aan nieuwe treinen besteld, maar we hebben ze nog niet.''

Oude treinen gaan er al uit. ''We proberen het gat tussen de oude en nieuwe treinen zo klein mogelijk te houden, maar het is onvermijdelijk dat we een korte periode krijgen waarin het dringen wordt en als we in Nederland allemaal op hetzelfde tijdstip beginnen en op hetzelfde tijdstip naar huis willen.''

Spits

De NS bekijkt al langer of het mogelijk is jongeren de spits meer te laten mijden. Daartoe werd afgelopen jaar de onderzoeksgroep Beter Benutten Onderwijs en Openbaar Vervoer in het leven geroepen onder leiding van de wethouder van verkeer van Rotterdam Jeanette Baljeu.

In gesprek met het FD signaleert Van Boxtel vrijdag dat de NS ''een hete herfst'' tegemoet gaat. De komende maanden komen maar liefst vier rapporten uit waarin het functioneren van de organisatie wordt beoordeeld, inclusief de langverwachte uitkomst van de Fyra-enquête eind oktober. Dat is eigenlijk meer dan een bedrijf aankan, meent hij. ''De NS is een gewond dier, waar de gieren omheen cirkelen. Het bedrijf moet snel weer op eigen benen staan.''

Oplossing

Voorzitter Jan van Zijl van de MBO Raad ziet weinig in de plannen van de NS.

''Dit is een iets te makkelijke oplossing voor een iets te moeilijk probleem'', zei hij tegen de NOS. ''Met dit plan wordt de complexiteit van het aanpassen van de lesroosters miskend. In de regio is hier en daar misschien wat mogelijk. Maar in de Randstad is het niet te doen voor de grote instellingen om zomaar even een uurtje later te beginnen. Bovendien wordt hiermee het probleem naar het einde van de middag verplaatst.''

Overleg

Het openbaar vervoer en het onderwijs moeten met elkaar om tafel gaan zitten om te kijken hoe ze elkaar kunnen helpen. Dat zei minister Jet Bussemaker van Onderwijs vrijdag in reactie. 

''Maar het kan natuurlijk niet de bedoeling zijn dat scholen alleen het gebrek aan treinstellen van de NS oplossen'', aldus de bewindsvrouw.

Bussemaker vindt het belangrijk dat onderwijsinstellingen goed nadenken over spreiding van hun colleges. Ze wil namelijk minder uitgeven aan de ov-kaart voor studenten zodat ze meer geld in het onderwijs kan stoppen. Vanaf 2017 krijgen ook mbo-studenten een ov-kaart. Er moet volgens haar worden nagedacht over ''creatieve oplossingen'' zoals meer digitaal onderwijs.

Video: Minister Bussemaker wil overleg tussen NS en onderwijs

Bussemaker wil overleg om oplossing te zoeken
Bussemaker wil overleg om oplossing te zoeken