De dichte mist die vrijdagochtend door het land trok, heeft niet voor grote problemen in het verkeer gezorgd. De ANWB heeft de verkeerswaarschuwing die vrijdagochtend werd gegeven, weer ingetrokken. 

Weerbureau KNMI gaf in bijna het hele land, behalve het zuiden, een code geel af voor dichte mist. 

In de noordoostelijke provincies, maar ook in Noord-Holland, Flevoland en Overijssel was sprake van dichte mist met minder dan tweehonderd meter zicht. De mist trok in de loop van de ochtend weer weg.

Het was niet alleen mistig, maar ook koud. In het midden en zuiden van het land had het regionaal aan de grond gevroren. Ook in De Bilt was voor het eerst dit najaar de temperatuur op 10 cm hoogte tot onder het vriespunt gedaald (-0,5 graden).

Daarmee was ook sprake van de eerste officiële grondvorst. 

Schiphol

Schiphol ondervond ook hinder van de mist.

De luchthaven had wel rekening gehouden met de weersomstandigheden, maar uiteindelijk bleek de mist toch dichter dan voorspeld. Daardoor was de luchtcapaciteit, het aantal vluchten per uur, teruggeschroefd van 35 naar 22. 

Volgens een woordvoerder van de luchthaven moeten reizigers voorlopig rekening houden met vertraging. ''Dat geldt zeker voor de mensen die een vlucht hebben tussen nu en 14.00 uur, daarna hopen we de vertragingen van de ochtendspits weer ingehaald te hebben'', aldus de zegsman. De vertraging kan oplopen tot een uur.

Enkele vliegtuigen moesten uitwijken naar andere luchthavens als Eindhoven, Rotterdam en Düsseldorf.

Bekijk de actuele verkeersinformatie

Heeft u foto's of video's van de mist? Stuur ze op naar NUfoto of naar NUvideo. Hou wel uw eigen veiligheid in acht.