Café Dug Out in Sittard blijft dicht. In mei was daar een grote vechtpartij tussen leden van twee motorclubs, waarna burgemeester Sjraar Cox van Sittard-Geleen de kroeg sloot. 

De uitbaatster stapte naar de rechter om dat terug te laten draaien, maar haar verzoek werd donderdag in kort geding afgewezen.

Het incident tussen Bandidos en Red Devils was op 7 mei. Volgens justitie heeft de vriend van de uitbaatster vanuit het café naar buiten geschoten. De man ontkent. Direct na de ruzie sloot de burgemeester het café voor drie maanden. In juli trok hij alle vergunningen definitief in.

De eigenaresse zegt dat ze nu geen inkomsten meer heeft en dat ze haar rekeningen dus niet meer kan betalen. Maar de rechtbank vindt de openbare orde belangrijker.

Bendeoorlog

Volgens advocaat Roel Metsemakers van de gemeente Sittard-Geleen vrezen de burgemeester en politie een bendeoorlog in Limburg en het aangrenzende buitenland.

Dug Out was volgens Cox een ontmoetingsplek van Red Devils en Hells Angels. Een van de leidinggevenden van de Red Devils, partner van de uitbaatster van het café, is na het incident op 7 mei gepromoveerd tot Hells Angel, aldus de advocaat.

De uitbaatster van de kroeg vindt dat de gemeente met twee maten meet. Eerder dit jaar zouden leden van motorclub Satudarah volgens haar een ander café in Sittard kort en klein hebben geslagen.

Dat café werd echter niet gesloten, aldus de uitbaatster. Maar volgens politie en gemeente klopt het niet wat zij zegt. Zoiets is niet gebeurd, aldus een woordvoerster van de gemeente.

Incident

Volgens raadsman Fred Beulen van de uitbaatster kun je op deze manier iedere kroeg sluiten waar zich leden van motorclubs vertonen. Bovendien ging het in mei om een incident, benadrukt Beulen.

De uitbaatster zelf zei dat Dug Out een stamkroeg was voor de buurt. Veertig buurtbewoners tekenden een petitie waarin gevraagd werd het café te heropenen. Maar volgens advocaat Metsemakers van de gemeente kreeg de politie uit de buurt heel andere signalen.

De uitbaatster heeft overigens ook bij de gemeente bezwaar gemaakt tegen de sluiting. Dit bezwaar loopt nog.