De man die ervan wordt verdacht dat hij witte heroïne heeft verkocht als cocaïne, blijft voorlopig in de cel.

De rechtbank in Amsterdam ging donderdag mee met het relaas van de officier van justitie, die meende dat er nog voldoende aanleiding is om de 42-jarige Flip S. langer vast te houden. Dat meldt het Openbaar Ministerie (OM) donderdag.

De man wordt niet herkend door alle getuigen in de zaak. Het gaat om getuigen die onwel waren geworden na het gebruik van de witte heroïne. De politie wist hen op te sporen en aan hen werd een zogenaamde fotoconfrontatie voorgelegd. Uit een serie foto's van verschillende personen werd geen enkele keer de hoofdverdachte Flip S. aangewezen. 

Drie Deense toeristen, die eveneens onwel werden na het gebruik, hebben de hoofdverdachte wel aangewezen als de dealer van de witte heroïne. Deze zaak is naar eigen zeggen rond voor het OM.

Meerdere incidenten

"Het gaat hier om verschillende zaken omdat er meerdere incidenten zijn geweest", aldus een woordvoerder van het OM. "In het geval van de Deense toeristen hebben we de zaak rond. In de andere gevallen is dat nu lastiger omdat de getuigen de man niet als de dealer hebben herkend."

"Dit betekent niet dat de verdachte niet kan worden veroordeeld. Dat is aan de rechter. De man heeft zich na het vrijgeven van beelden zelf gemeld en heeft ook een verklaring afgelegd."

S. ontkent vanaf het begin dat hij wist dat hij witte heroïne verkocht als cocaïne. Volgens zijn advocaat gebruikte hij zelf geen drugs en kon hij het spul daardoor ook niet testen. Bovendien waren de Denen ervaren gebruikers, zei de raadsman, die wisten hoe coke eruit ziet.

Het is nog niet bekend wanneer inhoudelijke behandeling van het proces plaatsvindt.

Door de verkoop van de witte heroïne kwamen in Amsterdam meerdere toeristen om het leven. Enkele tientallen personen moesten in het ziekenhuis worden behandeld na gebruik van de heroïne. S. blijft in voorlopige hechtenis, blijkt donderdag.