De kans is klein dat de Noord-Zuidlijn in oktober 2017 in gebruik wordt genomen, maar Amsterdam neemt maatregelen om die streefdatum toch te halen.

Dat zegt verkeerswethouder Pieter Litjens woensdag tijdens een werkbezoek aan het in aanbouw zijnde metrostation Vijzelgracht.

Vorig jaar was de kans nog vijftig procent dat de metrolijn in het najaar van 2017 zou gaan rijden, maar dat is nu gekelderd naar vijf procent door tegenslag met onder meer technische dienstverlener Imtech.

Ingewikkeld

''Het wordt ongelooflijk ingewikkeld. We staan voor een olympische opgave. We gaan er alles aan doen de planning te halen. Dat zijn we de Amsterdammers verplicht'', meent de Amsterdamse wethouder.

Woensdag informeerde Litjens de gemeenteraad over de risico's tijdens de afbouwfase van het prestigieuze metro-project tussen Amsterdam-Noord en Amsterdam-Zuid.

''Juist de afbouwfase waarin we nu zijn beland is vreselijk complex. Er komt technisch en op ICT-gebied zoveel bij kijken. En we houden steeds minder tijd over om tegenvallers op te vangen",' aldus Litjens.

Juiste maatregelen

Voor Litjens is de tegenvallende risico-analyse geen aanleiding de strakke planning aan te passen. ''Het wordt complex en heel ingewikkeld de Noord-Zuidlijn in 2017 rijdend te krijgen, maar ik ben blij dat we deze risico's nu in beeld hebben, zodat we op basis van deze informatie kunnen bijsturen. Als we de juiste maatregelen nemen, kunnen we de streefdatum halen.''

Het faillissement van Imtech zorgt voor vertraging, zei Litjens, maar het is nog te vroeg om dat in maanden uit te drukken. Medio 2016 wil de wethouder met vervoersbedrijf GVB een openingsdatum prikken voor de metrolijn. ''Maar ook daarna blijft het spannend tot de opening.''

Vol risico's

Imtech was een van de belangrijkste aannemers om de metrolijn af te bouwen. Eerder dit jaar ging het bedrijf Oskomera failliet. Dit bedrijf was verantwoordelijk voor de wandbeplating in de stations. Litjens: ''We wisten dat deze fase complex zou worden en vol met risico's zit. Het verlies van Imtech zet de boel op scherp. We moeten alles op alles zetten.''