In de omgeving van de Groningse plaats Hellum vond woensdagavond om 20.05 uur een aardbeving met een magnitude van 3.1 plaats.

Dat meldt de seismologische dienst van het KNMI.

De beving is daarmee als een 'lichte' beving geclassificeerd. Niettemin was het tot nu toe de zwaarste aardbeving van dit jaar, aldus een woordvoerder.

Het epicentrum van de beving was bij Hellum, nabij Slochteren, op een diepte van drie kilometer. De zwaarste aardbeving in Groningen tot dusver was in 2012 in Huizinge (in de gemeente Loppersum). Die had een magnitude van 3,6.

Video: De gaswinning in Groningen in 60 seconden

In 60 seconden: De gaswinning in Groningen
In 60 seconden: De gaswinning in Groningen

Schade

Het was woensdagavond nog niet bekend of er schade is aan woningen of bebouwing rond Hellum. Bij de brandweer waren geen schademeldingen binnengekomen, zei een woordvoerder.

Bij de politie waren rond 21.00 uur ook geen meldingen binnengekomen van slachtoffers of van schade. Wel kwamen bij de politie negen telefoontjes binnen van mensen die "gerommel hebben gehoord"  of de grond voelden trillen.

"Het was maar heel kort", aldus een politiewoordvoerder. "Of er scheuren in de muren zijn, kunnen ze morgen overdag waarschijnlijk pas zien."

Emmen

Ook in het Drentse Emmen is woensdagavond een aardbeving waargenomen. Het ging om een schok met een magnitude van 2,3.

De beving vond plaats om 23.34 uur. Over schade is nog niets bekend. Op Twitter reageren inwoners geschrokken. "Wakker geschud uit mijn slaap! Een dreun en trillingen aan de rand van Zuidbarge", schrijft iemand.

Geschrokken

De PvdA liet woensdag weten erg geschrokken te zijn van de aardbeving. "Het aardbevingsgebied is weer groter geworden en de aardbeving heeft veel mensen thuis de stuipen op het lijf gejaagd", aldus Tweede Kamerlid Jan Vos van de PvdA.

"De zwaarte van de aardbeving is ook een tegenvaller gezien alle maatregelen die al genomen zijn. We hebben daarom een debat aangevraagd met minister Kamp in de Tweede Kamer."

Heeft u beeld bij dit nieuws? Upload naar NUfoto