Een 51-jarige man is dinsdag door de de rechtbank in Zwolle tot vier jaar cel veroordeeld voor het doodrijden van een vijf weken oude baby in Lutten en het aanrijden van diens vader.

Ook heeft de man voor tien jaar een rijontzegging gekregen.

Gerrit G. (51) uit Lutten reed in maart dit jaar in zijn woonplaats een vader en kinderwagen omver. De baby werd uit de kinderwagen geslingerd en overleed ter plaatse, de vader raakte zwaargewond. G. had te veel gedronken.

Tegen de man was vier jaar cel en vijf jaar rijontzegging geëist voor dood door schuld.

De officier van justitie achtte dood door schuld door zeer onachtzaam en onoplettend verkeersgedrag bewezen. Hij vroeg om vrijspraak voor doodslag en een poging doodslag. De rechtbank ging hier in mee.

Bekijk hier het vonnis van de rechter:

Vier jaar cel voor doodrijden baby
Vier jaar cel voor doodrijden baby

Eerder veroordeeld

De rechtbank vond een rijontzegging minder dan de maximale straf van tien jaar niet passend. G. is zeven keer eerder veroordeeld voor rijden onder invloed.

Ten tijde van het ongeval zat hij nog in een proeftijd voor een voorwaardelijk opgelegde straf van een maand cel en twee jaar rijontzegging. Hij moet deze straf alsnog uitzitten. ''Blijkbaar heeft hij niet geleerd van eerder opgelegde sancties'', aldus de rechtbankpresident.

Video: Advocaat Gerrit G. noemt straf 'fors'

Advocaat Gerrit G. reageert op vonnis
Advocaat Gerrit G. reageert op vonnis