De voorkant van station Woerden is in de nacht van zaterdag op zondag beklad met leuzen tegen vluchtelingen.

Dat heeft de NS zondag tegenover NU.nl bevestigd.

Op het station waren teksten als 'Vluchtelingen nee!' en 'Oprotten naar eigen land' geschreven. Het is onbekend wie de teksten op de pui van het station heeft geschreven.

De NS gaat aangifte doen van de bekladding, zo maakte een woordvoerder zondag bekend.

Slechte raadgever

Burgemeester Viktor Molkenboer van Woerden laat zondag in een reactie weten dat het station zo snel mogelijk is schoongemaakt. "Het zijn uitingen van woede en angst", denkt hij. "Ik snap het deels wel, maar het zijn doorgaans slechte raadgevers." Hij beklemtoont dat de ruime meerderheid van zijn gemeente wel open staat voor opvang. 

Molkenboer merkt dat er bij tegenstanders nog te veel onduidelijkheid is over de vluchtelingen. "Dat is iets waar wij als gemeente in de verdere loop van dit traject rekening mee gaan houden", stelt hij. De burgemeester sluit zich hiermee aan bij een oproep die het Rode Kruis vorige week deed voor het in het leven roepen van een grote overheidscampagne over de vluchtelingen. 

Noodopvang

Het is volgens Woerden.tv de eerste keer dat er op deze manier onvrede wordt geuit over de mogelijke komst van vluchtelingen naar Woerden. In Montfoort moesten wel eerder al spandoeken worden verwijderd. Daar waren felle anti-islamuitingen op geschreven. 

De gemeente Woerden staat klaar om tijdelijk vijfhonderd asielzoekers op te vangen in een sporthal. Het zou gaan om noodopvang van drie maal 24 uur. Vooralsnog heeft het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) geen gebruikgemaakt van het aanbod. 

Heeft u beeld bij dit nieuws? Stuur uw foto's in via NUfoto. Video's kunnen naar video@nu.nl