De 27-jarige man die in 2014 tbs met dwangverpleging en twaalf jaar cel opgelegd kreeg voor de bizarre moord op zijn vriendin Miranda Fukkink in Zutphen, heeft die straf ook in hoger beroep gekregen.

Net als de rechtbank acht het gerechtshof in Arnhem bewezen dat hij de 21-jarige Zutphense heeft gewurgd. Daarna heeft de Zutphenaar seks met haar gehad, zo heeft hij ook zelf verklaard.

Volgens zijn advocaten had hij geen vooropgezet plan, waardoor er sprake is van doodslag en niet van moord. Maar hij heeft nadat zijn vriendin het eind 2012 voor de tweede keer uitmaakte, uitgebreid lopen nadenken of en hoe hij het zou doen.

De Zutphenaar kon niet accepteren dat de relatie eindigde. Daarmee is moord wel bewezen, aldus het hof in Arnhem dinsdag.

Lagere straf

Dat de man sterk verminderd toerekeningsvatbaar is, vindt het hof op zich reden voor een lagere straf. Maar het gerechtshof vindt de feiten zo erg dat twaalf jaar cel op zijn plaats is naast de tbs met dwangverpleging.

Om de gruweldaad, om het leed dat hij de familie aandeed én omdat hij ook na zijn daad de gaskraan in de woning open draaide, met gevaar voor omwonenden.

De man bracht 25 mei 2013 een kamerscherm naar de nieuwe woning van het Zutphense slachtoffer. Terwijl zij tv keek, deed hij een riem om haar hals en trok die aan. Toen zij dood was legde hij haar op bed om seks te hebben.

Van verkrachting werd de Zutphenaar bij de rechtbank in Zutphen vrijgesproken omdat daarvan technisch gezien geen sprake was na haar dood. Hiervan volgde dan ook geen hoger beroep.