Het Openbaar Ministerie (OM) is niet van mening dat Volkert van der Graaf het hem opgelegde mediaverbod heeft overtreden. 

Dat maakt het OM dinsdag bekend. Het OM was al in 2014 op de hoogte gesteld van foto's die van Van der Graaf, de moordenaar van Pim Fortuyn, werden gemaakt.

Van der Graaf stelde in een heimelijk opgenomen gesprek dat hij foto's die vorig jaar in De Telegraaf verschenen zelf "in scène heeft gezet". Hij vertelt dat zijn toenmalige advocaat, Stijn Franken, contact legde met de fotograaf. 

Van der Graaf heeft een mediaverbod waardoor hij niet actief contact mag leggen met de pers. Het mediaverbod maakt onderdeel uit van de bijzondere voorwaarden die hem door de rechter werden opgelegd, die mede tot doel hebben de kans op recidive te verminderen en daarmee de samenleving te beschermen.

Minister Van der Steur schrijft dinsdag in een brief aan de Kamer dat er bij de reclassering op aangedrongen zal worden om voor het OM in kaart te brengen of en hoe Van der Graaf zich aan alle voorwaarden heeft gehouden.

Video: Reactie Van der Steur

'Nogmaals kijken naar afspraken Van der G.'
'Nogmaals kijken naar afspraken Van der G.'

Vragenuurtje

De VVD drong er dinsdag bij het wekelijkse vragenuurtje op aan dat de minister zijn bevoegdheid gebruikt om het Openbaar Ministerie te dwingen de zaak voor de rechter te brengen.

Volgens VVD-Kamerlid van Foort van Oosten moet de rechter toetsen of Van der Graaf zijn mediaverbod heeft overtreden.

Van der Steur stelt dat de bal nu bij het OM en de reclassering ligt. "Daar kan ik niet op vooruitlopen. Anders zet ik het OM onder druk", aldus de minister.

Reclassering

Reclassering Nederland laat weten op korte termijn te kunnen rapporteren aan het OM. Sjef van Gennip, directeur van Reclassering, zei dinsdag dat de rapportage ''over eerder weken dan maanden'' klaar zal zijn.

Van Gennip geeft toe dat er iets is mis gegaan in de communicatie rond de foto's van Van der G. die vorig jaar in De Telegraaf verschenen. In het tv-programma Brandpunt Reporter zei Reclassering Nederland nog dat ze daar niet van tevoren van op de hoogte waren gebracht. Maar daar komt Van Gennip nu op terug.

''We wisten het wel'', aldus Van Gennip. ''Ik ben er nog eens in gedoken en nu blijkt dat we de dag voor de publicatie van de foto's door het Openbaar Ministerie op de hoogte waren gebracht.''

Onthulling

In een reactie op het verhaal van Van der Steur zegt het KRO-NCRV-programma dat ze zowel het OM als de reclassering hebben gevraagd om een reactie.

"Reclassering Nederland heeft bij herhaling laten weten dat hen niet om toestemming is gevraagd en het handelen van Van der Graaf m.b.t. de foto’s in De Telegraaf te beoordelen als een overtreding van zijn mediaverbod. Het OM weigerde op de zaak in te gaan", aldus KRO-NCRV in een reactie.

Volkert overtrad regels niet

Het Openbaar Ministerie (OM) is niet van mening dat Volkert van der Graaf het hem opgelegde mediaverbod heeft overtreden. © ANP
Het OM was al in 2014 op de hoogte gesteld van foto's die van Van der Graaf, de moordenaar van Pim Fortuyn, werden gemaakt. © ANP
Van der Graaf stelde in een heimelijk opgenomen gesprek dat hij foto's die vorig jaar in De Telegraaf verschenen zelf "in scène heeft gezet". Hij vertelt dat zijn toenmalige advocaat, Stijn Franken, contact legde met de fotograaf. © ANP
Van der Graaf heeft een mediaverbod waardoor hij niet actief contact mag leggen met de pers. Het mediaverbod maakt onderdeel uit van de bijzondere voorwaarden die hem door de rechter werden opgelegd. © Hollandse Hoogte
In de Tweede Kamer zei minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) afgelopen dinsdag dat het Openbaar Ministerie pas een dag voor het maken van de foto hierover "telefonisch in kennis werd gesteld". © ANP
Staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Veiligheid en Justitie) zal er bij de reclassering op aandringen om voor het OM in kaart te brengen of en hoe Van der Graaf zich aan alle voorwaarden heeft gehouden. © ANP
De broers van de vermoorde politicus Pim Fortuyn willen dat Van der Graaf weer achter de tralies komt. Ze hebben het OM gevraagd een verzoek bij de rechtbank in te dienen om de voorwaardelijke vrijlating te herroepen. © ANP
Milieuactivist Van der Graaf schoot Fortuyn dood op 6 mei in 2002, vlak voor de verkiezingen. Van der Graaf kreeg achttien jaar cel en kwam vorig jaar voorwaardelijk vrij. © ANP/Robin Utrecht

Iets opleveren

Diverse partijen in de Kamer vragen zich af of het onderzoek door OM en reclassering iets zal opleveren, aangezien het OM in een persbericht al heeft laten weten dat Van der Graaf het mediaverbod niet heeft overtreden.

Wel zegde Van der Steur toe dat er met de gemeente waar Van der Graaf woonachtig is gesproken zal worden of hij nog wel recht heeft op zijn bijstand.

In de Kamer zijn twijfels gerezen of de moordenaar van Fortuyn wel recht heeft op een uitkering nu uit de uitzending blijkt dat hij de zoektocht naar een baan zou tegenwerken.

Broers Fortuyn

De broers van de vermoorde politicus Pim Fortuyn willen dat Van der Graaf weer achter de tralies komt. Ze hebben het OM gevraagd een verzoek bij de rechtbank in te dienen om de voorwaardelijke vrijlating te herroepen. 

Ze hebben hun verzoek gedaan in een brief aan hoofdofficier van justitie Theo Hofstee van het Openbaar Ministerie in Amsterdam. De brief is ook ondertekend door het Burgercomité tegen Onrecht.

Van der Graaf heeft volgens de broers "willens en wetens" zijn mediaverbod geschonden.

Milieuactivist Van der Graaf schoot Fortuyn dood op 6 mei in 2002, vlak voor de verkiezingen. Van der Graaf kreeg achttien jaar cel en kwam vorig jaar voorwaardelijk vrij.