Het aantal vluchtelingen dat Nederland vorige week binnenkwam, is uitgekomen op 4.200.

Staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Veiligheid en Justitie) meldde dat dinsdag na overleg met een aantal ministers. De week ervoor kwam de instroom uit op 3100 en de week daarvoor op 1800.

Dijkhoff overlegde dinsdag met onder anderen premier Mark Rutte en de ministers Jeroen Dijsselbloem (Financiën), Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie), Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken), Jeanine Hennis (Defensie), Lilianne Ploumen (Buitenlandse Handel) en Jet Bussemaker (OCW).

Dijkhoff ziet nog geen aanleiding om de grenscontroles weer in te voeren. De mobiele grenscontroles zijn eerder al wel aangescherpt. "We gaan kijken wat dat oplevert en of er aanleiding is om verdere stappen te nemen."

Video: Reactie Klaas Dijkhoff

EU-overleg

Dijkhoff is dinsdagmiddag in Brussel bij EU-overleg over vluchtelingen. Oost-Europese landen weigeren nog steeds mee te werken aan een verplichte herverdeling van de vluchtelingen in Europa. Dijkhoff verwacht "een flink robbertje vechten", maar hij is wel positief over de afloop omdat de dwarsliggers geen blokkerende minderheid hebben bij een stemming.

Dijkhoff zei verder dat in de afgelopen jaren de piek van de instroom van vluchtelingen meestal eind september werd bereikt. Of dat nu ook zo is, is volgens hem lastig te zeggen. Het hangt onder meer af van de weersomstandigheden, van de toestand in de gebieden die mensen ontvluchten en van de vraag of smokkelroutes begaanbaar zijn.

Noodopvang

De noodopvang van vluchtelingen is na de reactie van burgemeesters vorige week goed op gang gekomen, maar het blijft volgens Dijkhoff zoeken naar betere manieren. Vluchtelingen die een verblijfsvergunning krijgen moeten uiteindelijk ook gewoon eigen woonruimte krijgen.

Het kabinet is op dit moment nog niet van plan extra geld uit te trekken voor opvang in Nederland of voor hulp aan vluchtelingenkampen in de regio, zei minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën na het overleg. Hij wees er op dat er nog geld zit in een noodfonds voor de regio en dat door het kabinet al 110 miljoen euro apart is gezet. "Hoe we dat uitgeven, beslissen we later".

Camping Veluwe

Vluchtelingen blijven langer op een camping bij het dorp Vierhouten op de Veluwe. Ze werden er eind vorige week tijdelijk opgevangen omdat er geen plek was in de gewone opvang. Die is er nog steeds niet en dus is de noodopvang verlengd. Op de camping verblijven enkele tientallen alleenstaande minderjarige asielzoekers.

De gemeente Nunspeet, waar Vierhouten onder valt, praat de komende dagen verder met camping De Paasheuvel en met het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA).

Ook in sporthal Dijnselburg in Zeist kunnen vluchtelingen langer terecht. De gemeente laat weten dat de crisisopvang zeker tot en met vrijdag beschikbaar blijft. Dinsdagmiddag komen er nog 79 mensen aan en dan is de sporthal vol. Het gaat vooral om Syrische gezinnen. De eerste vluchtelingen kwamen afgelopen vrijdag aan.

De gemeente bekijkt per week of de sporthal beschikbaar is voor vluchtelingen. De scholen en sportverenigingen die de hal normaal gesproken gebruiken, hebben voor nu alternatieven gevonden voor hun trainingen, wedstrijden en gymnastiek, aldus Zeist.