
Broers Fortuyn vragen om vastzetten Van der Graaf
Ze hebben hun verzoek gedaan in een brief aan hoofdofficier van justitie Theo Hofstee van het Openbaar Ministerie in Amsterdam. De brief is ook ondertekend door het Burgercomité tegen Onrecht.
Van der Graaf heeft volgens de broers "willens en wetens" zijn mediaverbod geschonden. Uit een uitzending van tv-programma Brandpunt Reporter zondag bleek dat Van der Graaf opzettelijk deze voorwaarde van zijn voorwaardelijke invrijheidstelling heeft geschonden. Hij zou zelf met media contact hebben opgenomen.
Resocialisatie
Van der G. zei in een heimelijk opgenomen gesprek dat hij foto’s die vorig jaar in De Telegraaf verschenen zelf 'in scène heeft gezet'. Hij vertelde dat zijn toenmalige advocaat, Stijn Franken, contact legde met de fotograaf. Ook werkt Van der G. volgens de uitzending zijn resocialisatie tegen, onder meer door niet te willen werken.
Het Openbaar Ministerie kan eventueel maatregelen tegen Van der G. te nemen. Zo kan het de rechtbank vragen om zijn voorwaardelijke vrijlating te herroepen. Ook kan het OM Van der G. een waarschuwing geven of de voorwaarden voor zijn voorlopige invrijheidstelling verscherpen.
Het OM heeft nog niet op de kwestie gereageerd, maar dat later wel zal doen. De advocaat van Van der G., Stijn Franken, geeft geen commentaar.
Milieuactivist Van der G. schoot Fortuyn dood op 6 mei in 2002, vlak voor de verkiezingen. Van der G. kreeg achttien jaar cel en kwam vorig jaar voorwaardelijk vrij.